EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

BG евродепутат:Облекчени процедури за еврофондове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

BG евродепутат:Облекчени процедури за еврофондове

mail17:30 | 26.01.2010прегледи 2350 коментарикоментари 0


Евродепутатът Филиз Хюсменова настоя за облекчаване на процедурите при усвояването на средства от структурните фондове на Европейския съюз на заседание на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент, съобщиха от нейната пресслужба.
На заседанието на комисията е прието становище за защита на финансовите интереси на Европейския съюз и борбата срещу измамите.
Филиз Хюсменова, която е заместник-председател на комисията и докладчик по темата в Групата на либералите и демократите /АЛДЕ/ в Европейския парламент, е посочила, че справянето с корупцията при усвояване на средства от структурните европейски
фондове е постоянна отговорност на държавите членки.
Тя е изтъкнала значението на превантивните мерки при разкриване на нередности и е призовала за засилен контрол от страна на националните сметни палати и другите контролиращи органи, за да се гарантира по-голяма прозрачност в работата с европейските фондове и максимално ограничаване на злоупотребите.
Според Филиз Хюсменова държавите трябва да спазват строги и често сложни изисквания при усвояването на структурни фондове, поради което трябва да бъдат приветствани усилията за повишаването на капацитета им за усвояване на европейските средства.
В становище на регионалната комисия е посочено, че нередностите в работата със структурните фондове са се увеличили през 2008 г. с 6,7% в сравнение с 2007 г. Най-чести са нарушенията при проекти, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд.
Освен това българският евродепутат е настоял да се засили сътрудничество между структурите на местно, регионално и национално равнище при изпълнение на секторните политики - регионално развитие, околна среда и селско стопанство. Тя е
предложила стриктно да се следят ефектите от климатичните промени при оценката на финансирани от Европейския съюз проекти, свързани с енергийна ефективност, управление на отпадъци и изграждане на инфраструктура.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg