EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Air France, KLM ще летят с устойчиво авиогориво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Air France, KLM ще летят с устойчиво авиогориво

mail17:05 | 20.01.2022прегледи 687 коментарикоментари 0


"Ер Франс" (Air France), Ка Ел Ем (KLM) и "Трансавиа" (Transavia) ще използват устойчиво авиационно гориво от тази година при полети, излитащи от Франция и Нидерландия, съобщиха от компанията. Подмяната ще се реализира с 0,5 на сто до 1 процент от общото количество гориво, използвано годишно.

Плановете на групата на "Ер Франс-Ка Ел Ем" за декарбонизация са да ускори включването на устойчиво авиационно гориво Ес Ей Еф (SAF) до 5 процента от общото използвано гориво до 2030 г. и до 63 процента през 2050 г.

Използването на новото екологично гориво е част от стратегията за устойчивост на авиогрупата и е от основно значение за декарбонизацията на авиацията. Устойчивото авиационно гориво се произвежда от употребявано готварско олио или остатъци от горско стопанство и земеделие. Използваните суровини могат да се прилагат, без да се модифицират самолети, които в момента са в експлоатация.

Въвеждането на устойчиво авиогориво ще намали отпечатъка на полетите средно с 80 процента през целия им жизнен цикъл и наред с обновяването на флотилията и екопилотирането ще бъдат в основата за постигане на амбицията за нулеви емисии на въглероден диоксид (CO2) до 2050 г.

"Ер Франс-Ка Ел Ем" е сред първите компании, които използват SAF, като още през 2011 г. са извършени полети с новото гориво. "Ер Франс-Ка Ел Ем" активно подкрепя създаването на промишлен сектор, специализиран в производството на SAF, особено в Европа, така че авиационният сектор да може да се възползва от тези горива в достатъчни количества и на цена, която насърчава широкото им използване.

При липса на промишлено производство, разходите за използване на устойчиви авиогорива са четири до осем пъти по-високи от тези за изкопаемите горива, уточниха от компанията.

От 10 януари 2022 г. всички клиенти на авиокомпаниите на групата могат да допринесат за постепенното внедряване на устойчивото авиационно гориво чрез заплащането на символична сума, съобщиха още от компанията.

Размерът зависи от разстоянието на пътуването и избраната класа. За "Ер Франс" и "Ка Ел Ем" тя варира от 1 до 4 евро в икономичен салон и от 1,5 до 12 евро в бизнес.

Точната сума ще бъде изписана в подробностите за тарифите на всеки един билет. При авиокомпания "Трансавиа" сумата за устойчиво гориво ще бъде интегрирана директно в самата тарифа.

От 13 януари, клиентите, които желаят да допринесат за каузата, ще могат да го направят и чрез закупуването на допълнително устойчиво авиационно гориво. По-късно през годината, членовете на програмата "Флайнг блу" (Flying Blue) също ще могат да купуват екогориво със своите натрупани мили.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg