EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

AFP: България възстановява ръст едва през 2011

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

AFP: България възстановява ръст едва през 2011

mail12:30 | 19.11.2009прегледи 1068 коментарикоментари 0


"Страни като България и балтийските държави, които са силно зависи от чуждестранните капитали, страдат повече. Те са на ръба на икономическата катастрофа и продължават да се опасяват за стабилността на техните валути", заяви пред AFP
Витолд Орловски, експерт от PricewaterhouseCoopers.
За сметка на това "Полша, Чехия и Словакия, които допуснаха по-малко грешки, могат да гледат бъдещето по-спокойно", допълва Орловски.
България, чийто БВП се сви през третото тримесечие с 5,8 на сто спрямо същия период на миналата година,  като това е най-лошият резултат от началото на кризата, може да се надява да възобнови икономическия си растеж едва през 2011 година, отбелязват анализатори, цитирани от AFP.
"Потенциалът на страните от Централна и Източна Европа продължава да ги прави силно зависими от Западна Европа, която е много по-могъща икономически. Като последица от това бъдещето им зависи в голяма степен от икономическото съживяване в Западна Европа", отбелязва Орловски.
Европейският съюз официално излезе от криза това лято, но това далеч не се отнася за членките му от Централна и Източна Европа, коментира още AFP.
"Източна Европа ще изостане по растеж" спрямо другите страни по света, отбелязва главният икономист на Европейската банка за развитие и възстановяване (ЕБВР) Ерик Берглоф в интервю за австрийския вестник Standard.
Най-тежката рецесия, преживявана от Европа след Втората световна война, приключи с растеж през третото тримесечие от 0,4 на сто в 16-те страни от еврозоната след пет поредни тримесечия на спад на бизнес активността. Общо 27-те страни от ЕС също
излязоха от рецесията с нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0,2 на сто през третото тримесечие.
Сред страните, които се присъединиха към ЕС след 2004 година, обаче има големи контрасти.
Докато Полша продължава да бъде единствената страна в ЕС, която избегна рецесията, трите балтийски страни, Унгария и България отчетоха силно свиване на техния БВП, отбелязва AFP.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg