EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

98% е рискът Гърция да фалира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

98% е рискът Гърция да фалира

mail14:30 | 13.09.2011прегледи 887 коментарикоментари 0


Рискът Гърция да обяви дефолт по дълговите си книжа през идните пет години е нараснал до 98 %, съобщава агенция Bloomberg. Агенцията цитира основателя на нюйоркския хедж фонд TF Market Advisors Питър Чър, според когото "пазарите са почти напълно уверени в предстоящия дефолт на Гърция" Сега операциите с гръцки дългови книжа на пазарите се провеждат в условия, при които инвеститорите прогнозират загуби по ценните книжа от 60 цента за всеки долар по номиналната стойност, допълва ИТАР-ТАСС. Същевременно Ангела Меркел и Волфганг Шойбле отхвърлиха категорично подобен сценарий.
Спекулациите за възможен дефолт на Гърция са недопустими и водят до несигурност на финансовите пазари, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел в интервю за "Радио Берлин-Брандендург". "Всеки трябва много внимателно да претегля думите си. Това, от което сега нямаме нужда, е безпокойство на пазарите. Вече има достатъчно несигурност", заяви канцлерът, цитирана от DPA и ИТАР-ТАСС. Икономическата и финансова политика в определена степен зависят от психологията на хората, допълни тя. "Според мен ще направим услуга на Гърция, ако спекулираме по-малко и вместо това съдействаме на Атина да изпълни поетите задължения", посочи Меркел. Канцлерът отново подчерта убеждението си, че бъдещето на Европа зависи от стабилността на еврото и с тази цел трябва да се предотвратят възможните "неконтролируеми процеси". "Всичко трябва да бъде насочено към това, страните от еврозоната да се държат заедно от политическа гледна точка, тъй като в противен случай се засилва опасността от ефект на доминото", отбеляза канцлерът. Министърът на финансите Волфганг Шойбле пък заяви пред телевизия "Цет Де Еф", че в последно време пазарите "реагират твърде нервно" на спекулациите за възможен фалит на Гърция. "Няма смисъл да засилваме нервността на инвеститорите чрез всевъзможни разговори и слухове", подчерта той. По този начин Меркел и Шойбле се дистанцираха от изказванията на министъра на икономиката и технологиите Филип Рьослер, който по-рано заяви, че не изключва възможността за "организиран фалит" на Гърция заради спасяването на единната европейска валута.

 Евентуален фалит на Гърция би бил по-голям, отколкото този на Русия и Аржентина, тъй като нейният дълг е двойно по-висок в сравнение с тези две страни, обявили фалит съответно през 1998 г. и 2001 г.
Държавният дълг на Русия през 1998 г. бе 51 млрд., а на Аржентина - 57 млрд. евро, докато дългът на Гърция сега е над 300 млрд. евро.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160