EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия се подготвя за фалит на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия се подготвя за фалит на Гърция

mail09:00 | 12.09.2011прегледи 744 коментарикоментари 0


Говорителят на гръцкото правителство Илиас Мосиалос опроверга информация, според която Атина може да обяви дефолт по дълговите си книжа в близките дни, предаде ИТАР-ТАСС. Подобни съобщения се появиха през последните дни в  ЕС и САЩ, отбелязва агенцията. "Всичко това са чисти спекулации. Слуховете за дефолт са безотговорни и неверни", подчерта Мосиалос. Същевременно гръцкото финансово министерство разпространи съобщение на световните пазари, в което се отбелязва, че "слухове за предстоящ дефолт на страната се появяват не за първи път". "Тук имаме работа с организирана спекулация срещу еврото и еврозоната", се посочва в документа, подписан от финансовия министър Евангелос Венизелос. Министърът подчерта, че главният приоритет на Гърция е цялостното изпълнение на ангажиментите, поети на срещата на върха на еврозоната от 21 юли, на която беше взето решение за отпускане на втори кредитен пакет за Атина на стойност 109 милиарда евро.
Германският канцлер Ангела Меркел подготвя планове за подкрепа на германските банки в случай, че Гърция не успее да спази условията на спасителната помощ и стигне до дефолт, съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на  източници от управляващата коалиция. Планът предвижда мерки, които да помогнат на банките и застрахователите да се справят с възможна 50-% загуба от операциите с гръцки облигации, ако следващият транш от заема за Гърция бъде отказан, посочват източниците, пожелали анонимност. Съществуването на план "Б" подчертава опасенията на Германия, че евентуален неуспех на Гърция да спази целите за бюджетни икономии заплашва европейските усилия да бъде овладяна дълговата криза, която разтърси еврото, отбелязва агенцията. Гърция е "на ръба на бръснача", заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле по време на среща при закрити врати с парламентаристи на 7 септември. Ако правителството не успее да спази условията на помощта, "зависи от Гърция да измисли как да получи финансиране без помощта на еврозоната", добави той по-късно в реч пред парламента.
Франция не разглежда възможността за дефолт на Гърция, заяви френският министър на икономиката, финансите и промишлеността Франсоа Бароен след министерско заседание на "седемте" в Марсилия, предаде ИТАР-ТАСС. По думите на Бароен ръководството на страните от еврозоната е предприело необходимите мерки за стабилизиране на ситуацията в Гърция. Той напомни, че на извънредно заседание на  21 юли европейските лидери одобриха план за помощ на Атина в размер на над 150 милиарда евро. Финансовите министри и централните банкери от групата на седемте най-силно развити страни Г-7 започнаха вчера следобед среща, посветена на борбата с икономическата криза. Г-7 обединява САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Италия и Великобритания.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg