EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

900 баварски компании у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

900 баварски компании у нас

mail08:05 | 02.02.2014прегледи 1417 коментарикоментари 0


Повече от 900 са германските компании от Бавария работят в България, каза българският президент Плевнелиев, който е в Мюнхен за участие в 50-ата юбилейна конференция по въпросите на сигурността.
Президентът запозна представителите на баварския парламент с макроикономическите резултати на България и с политическата ситуация в страната. Росен Плевнелиев посочи, че през последните две години стокообменът между България и Бавария расте с близо 20% годишно.
Като сектори със сериозен потенциал за сътрудничество бяха откроени производството на автомобилни части, земеделието, енергийната ефективност, политиката за развитие на клъстерите в България и други.
Председателят на баварския парламент Барбара Щам запозна държавния глава с мерките, които се взимат на федерално и регионално ниво за ограничаване на т.нар. "имиграция на бедност", която според германските депутати води до незаконно източване на германската социална система. Според нея е необходимо да има диференциран подход към имигрантите, а санкциите трябва да се прилагат еднакво за всички, които злоупотребяват със социални фондове. Щам подчерта, че Германия печели от висококвалифицираните имигранти. Президентът Плевнелие допълни, че в България вече има много на брой големи компании, които търсят висококвалифицирани кадри. Затова, подчерта той, трябва да се засили връзката между бизнеса и образованието, за да се подготвят кадри, от които реалният сектор има нужда. В тази посока може да се използва успешният германски модел в прилагането на дуалната система на професионално образование и обучение. Опитът на Германия показва, че този подход е работеща мярка за намаляването на младежката безработица, основен проблем за Европа в резултат на икономическата криза.

България и Бавария също така могат да си сътрудничат в модернизирането на пристанища по река Дунав. Тези изводи бяха направени на среща на президента Росен Плевнелиев в Мюнхен с ръководството на Индустриално-търговската камара на Бавария, съобщи за БТА президентството. Организацията е най-голямата от общо 80 търговски камари в Германия с повече от 380 000 членуващи компании. През последните две години салдото в търговския стокообмен е положително, което за Бавария е знак за повишаване на качеството на българските стоки, посочиха представителите на Камарата. Данните показват, че за 2012 г. повишението на общия стокообмен е с 22%. Като успешен модел за сътрудничество беше посочен автомобилният клъстер у нас, който е и пример за успешна клъстерна политика. Изпълнителният директор на Индустриално-търговската камара на Бавария Петер Дрисен заяви, че фамилните предприятия са в основата на баварския успех, там приемствеността е приоритет и дългосрочна перспектива. Дрисен посочи още значението на приемствеността, политическата стабилност, както и продължаването на реформите в България. Дрисен коментира, че процентът на безработицата сред нашите сънародници в Германия е 7,4% при равнище на безработицата в Германия от 7,7%, а процентът на безработицата общо сред чужденците в страната е 14,7% - два пъти по-висок, отколкото сред българските граждани. Плевнелиев припомни, че България и Бавария работят успешно заедно по Дунавската стратегия в областта на правосъдието и вътрешните работи, както и в областта на сигурността и отбраната. От Индустриалната търговска камара на Бавария отправиха покана към българския бизнес за участие в програмата на международния Мюнхенски панаир.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg