EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

90% от колите в ЕС с родни въздушни възглавници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

90% от колите в ЕС с родни въздушни възглавници

mail12:20 | 17.05.2016прегледи 839 коментарикоментари 0


От икономическия печат : в.Монитор

90% от колите в Европа с БГ въздушни възглавници. Над 90% от европейските автомобили са оборудвани с въздушни възглавници с български сензори. Електрониката за автомобили е една от нишите на българския износ и заедно с индустриалната автоматизация, която продаваме в ЕС, както и на пазари като Китай, формират един от основните двигатели на българския експорт.

„За първи път миналата година българската електроника и електротехника излезе на второ място в експортната ни листа. Това нещо никога не е било", съобщи за „Монитор" Веселин Илиев, главен директор на „Международно икономическо сътрудничество" в БСК. Експертът изготвя ежегодни анализи за нишовите продукти на България в износа, както и за мястото й в света по основни групи продукти, които реализираме зад граница. Според данни на Световната търговска организация (СТО) електрическата и електронната апаратура дори излизат на първо място в експорта ни през първото тримесечие на тази година. Илиев предупреди, че от това не трябва да се правят големи изводи, тъй като горивата заемат съществен дял в нашия експорт въпреки спада на цените и обемите, които се регистрират за януари-март.

Като цяло през 2015 г. страната ни отчете общ износ от 45,47 млрд. долара, което е годишен ръст от 5,2 на сто. Въпреки спада на петролните цени горивата остават номер едно в БГ износа, следвани от електрониката и електротехниката. По данни на НСИ той възлиза на 4,2 млрд. лв. през 2015 г. Третото място се държи от медта (4 млрд. лв.). Следват секторите машиностроене, зърнените култури, фармацията и текстилните изделия, обясни Илиев, позовавайки се на данните на СТО.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg