EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

90% от ЖП линиите в ЕС държавни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

90% от ЖП линиите в ЕС държавни

mail08:00 | 01.02.2013прегледи 560 коментарикоментари 0


Европейската комисия предлага мерки за отваряне на националните железопътни мрежи за по-голяма конкуренция. Железопътният транспорт не само представлява безопасен и ефективен транспорт. Същевременно все по-малко хора пътуват с влак в Европа и се усеща сериозна липса на инвестиции за модернизиране и разширяване на мрежата. Пакетът от мерки за жп транспорта е част от стратегията на ЕС за обръщане на тази негативна тенденция.
Намаляване на бюрокрацията и разходите
В предложенията се предвижда прехвърляне на отговорността за издаване на разрешения за жп превозни средства и на сертификати за безопасност на операторите от националните правителства на Европейската железопътна агенция.
Това ще ускори издаването на разрешения, ще позволи на железопътните компании да реализират икономии на стойност 500 млн. евро до 2025 г. и ще насърчи навлизането на нови оператори на пазара.
Осигуряване на по-добро качество и по-голям избор
С предложените правила всички национални пътнически мрежи ще бъдат отворени за конкуренция – включително обществените поръчки за управление на мрежи, които са публична собственост.
В съчетание с други реформи предложенията ще доведат до изграждане на повече железопътни линии и разширяване на железопътната мрежа на ЕС. Ползите за пътниците и операторите се изчисляват на 40 млрд. евро до 2035 г.
В момента повече от 90 % от пътуванията с влак в ЕС се извършват по линии, които са публична собственост. Само в Швеция и Обединеното кралство пазарите са изцяло отворени. Германия, Австрия, Италия, Чехия и Нидерландия са отворили частично своите пазари.
Подобряване на ефективността
Нови правила ще дадат на независими управители на линиите оперативна и финансова независимост от превозвачите. Така ще се премахнат потенциалните конфликти на интереси и превозвачите ще имат достъп до всички мрежи без дискриминация.
Защита на работниците
Предложенията би трябвало да доведат до създаване на нови и по-добри работни места, какъвто е опитът в страните от ЕС с отворени за конкуренция железопътни мрежи.
Правилата на ЕС ще позволят на правителствата да изискват от новите изпълнители да наемат заетите в дадения момент работници при прехвърлянето на обществени поръчки за услуги.
Следващи стъпки
Предложенията ще бъдат разгледани от Европейския парламент и правителствата на страните от ЕС.
Източник: Пресцентър на Европейската комисия
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046