EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

90 % от продаваните в интернет лекарства фалшиви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

90 % от продаваните в интернет лекарства фалшиви

mail09:23 | 16.02.2010прегледи 663 коментарикоментари 0


Европейците харчат до 10,5 милиарда евро годишно за фалшиви или неразрешени лекарства, сочи проучване, поръчано от американската фармацевтична компания Pfizer и цитирано от AFP и Reuters.
Един на всеки петима европейци - или 21 на сто, което прави около 77 милиона души, признават, че са купували лекарства без необходимите рецепти, от незаконни източници, предимно по интернет. 33 на сто от тях са го правили, за да не губят време,
а 39 на сто - за да спестят пари.
Pfizer подчертава опасностите, които крие купуването на лекарства по този начин. Между 50 и 90 на сто от медикаментите, купувани по интернет, са фалшиви, а понякога съдържат вредни съставки, като отрова за мишки или борова киселина.
"Потребителите в Европа излагат на опасност здравето си и помагат на криминалната икономика, като купуват такива лекарства извън законната здравна система", каза медицинският директор на Pfizer Дейвид Гилън.
В Германия, Италия и Испания хората най-често купуват лекарства без изискваните за тях рецепти. Те го правят най-често по интернет, при пътувания в чужбина или в нощни заведения.
Медикаментите за отслабване, следвани от лекарствата срещу грип и проблеми в ерекцията са най-често купувани по незаконен начин, сочи проучването.
Pfizer е производител на Виагра - едно от най-масово фалшифицираните лекарства.
В проучването, извършено по интернет между 27 октомври и 8 ноември 2009 г., са участвали 14 000 души от 14 страни, посочва AFP.
Проблемът се приема твърде сериозно - бившият еврокомисар за индустрията Гюнтер Ферхойген заяви през декември, че е много силно разтревожен от фалшифицирането на лекарства, след като на европейските митници само за два месеца бяха иззети 34 милиона фалшиви таблетки, отбелязва Reuters. Според Джим Томсън,
председател на Европейския алианс за достъп до безопасни лекарства, финансиран от фармацевтичната индустрия, тестове показват, че 62 на сто от лекарствата, продавани по интернет, са фалшиви или не отговарят на стандартите. "Фалшивите лекарства
нанасят на индустрията огромни загуби в пари, но нанасят още по-тежки вреди на здравето на хората", добавя той.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg