EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

9% ДДС за ресторанти, хотели, ДДС в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

9% ДДС за ресторанти, хотели, ДДС в ЕС

mail11:48 | 12.05.2020прегледи 5020 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. За това се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш. „Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на антикризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

Министър Горанов и Менда Стоянова против намаляване на ДДС

Владислав Горанов е категорично против 9 % ДДС за хотелиерството и ресторантьорството, но решението е политическо, разясни Борисов по-късно в Народното събрание. "И Менда Стоянова затова не е тук. Считат, че това е груба грешка, но решението е политическо, защото срещу нас стоят политически партии ,които искат не само това ДДС, а и на това, и на това. Въобще да махнем данъците. Най-добре. Тогава би било един празник", заяви още Борисов.

По принцип ГЕРБ са категорично против, но аз смятам, че това е шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и стойността, на която са. Затова не могат да проработят мерките 60/40, добави Борисов.

“Имам пълно доверие на Горанов. Но той не ми е началник, аз съм му началник. Който не е съгласен дава си оставката и отива нататък. Всеки може да си каже мнението, но когато цял бранш си го поставил под натиск, сметката ще я направим наесен“. И тогава вече, ако нямаме достатъчно приходи, да заповядат колегите от БСП да вдигнат данъците, да ви съберат парите, да ги похарчат и тогава пак ще говорим тя е ясна цикличността, добави Борисов.

Месец за месец ще се следят приходите от ДДС. Ние като политици трябва да се опитаме да подкрепим браншовете и хората. ДДС не е на самия бранш, а е данък в полза на държавата. Когато падне данъкът с 11% ми е интересно дали с 11% ще паднат цените. Това ще го проследим и ако е така, тогава ще можем да говорим за допълнително намаляване, поясни Борисов.

2.9 млрд.лв. постъпления от ДДС, март

Към края на март постъпленията от ДДС са 2.9 млрд.лв. по данни на финансовото министерство. Това е ключов компонент за попълването на фиска, който страда сериозно заради въведеното извънредно положение. Очаква се по време на редовното правителствено заседание в сряда министър Горанов да представи изпълнението на хазната към края на март.

ДДС на книги, храни

Във връзка с предложението на БСП за 9 % върху храните и лекарствата, Борисов коментира НС, че в момента държавата субсидира много от тези дейности. "В Сферата на земеделието дотациите са огромни, на селскостопанския сектор, в животновъдството, в лекарствата през данъците също. И е 10 %. Предложенията на БСП трябва да се разглеждат винаги в предложенията им да се вдигне и корпоративния данък. Като намалиш този данък, вдигаш другия. Тогава хората да видим. Обявили сме си програмите и двете партии. Ние сме за 10 % плосък данък и 9-те % на туристическия бранш имат шанса да докажат, че с 9 % ще събираме повече, отколкото с 20 %. Ще го наблюдаваме следващите месецеци. Доколкото си спомням те отмениха корпоративния данък и го направиха 10 %. каза още Бойко Борисов.

Ще вкараме предложение и за постоянна ДДС ставка от 9 % за книгите, коментира Борисов. „Обмисляме го от много време. Чакахме подходящ момент. Сега имаме прецедента с ресторантите, ще си вкараме и за книгите, така че да го опаковаме като храната на хората“.

ДДС в останалите държави от ЕК

Във всички държави от ЕС, с изключение на Дания, където ДДС-то е 25%, има диференцирана ставка за данъка върху добавената стойност. Най-висока е стандартната ставка в Унгария - 27%, а най-ниска - в Люксембург. Как се облагат хранителните стоки, лекарствата и другите продукти в ЕС?

Стандартната ставка на ДДС в ЕС варира от 17 до 27%.

Диференцираните ставки са от 4 да 15%. Най-много ставки има в Люксембург - четири. Във Великобритания стандартната ставка е 20%, а 5% е ДДС върху елекричеството. В Обединеното кралство има и нулева ставка - върху лекарствата с рецепта, обществения транспорт, книгите и вестниците и детските дрехи.

В Германия стандартният ДДС е 19%, а 7% е данъка върху хранителните продукти. Във Франция стандартният данък е 20%, а по-ниската ставка от 10% важи за туризма, ресторантите и транспорта. 2 % е ДДС за пресата.

В Унгария стандартната ставка е 27%, намалената - 18, а ДДС върху хранителните продукти, интернет, лекарствата и книгите е 5%. В Гърция стандартната ставка е 24%, 13% е ДДС в туризма, а 6% - върху билетите за театър, лекарствата и книгите. На някои от гръцките острови ставките на ДДС са различни от централната част на страната.

В Румъния стандартната ставка е 19%, а 9% е ДДС върху храните, лекарствата, книгите, вестниците и в туризма.

Нека да припомним, че подобно драстично намаление на ДДС имаше и непосредствено след финансовата криза през 2008 г.  Съгласно решение на Европейския съвет, заведенията бяха включени в специален списък на услуги, които могат да се възползват от по-ниска ставка.

Една от тях е Белгия, където ДДС падна от 21% на 12% през 2010 г., но само за заведенията, където консумацията е на място.

В периода 2009-2012 г. Франция намали постепенно ставката от 19,6% на 5,5%, за да подпомогне засегнатия от кризата сектор. После ДДС се възстанови на нивата от 10% за ресторантите и 20% за баровете. Предложението сега е да се върне облекчението от 5,5% за заведенията.

Какви са ставките на ДДС в ЕС, може да се видят тук.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037