EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

9 % ДДС в туризма от април

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

9 % ДДС в туризма от април

mail14:00 | 26.01.2011прегледи 1639 коментарикоментари 0


Депутатите приеха окончателните промени в Закона за данък върху добавената стойност, с който се въвежда единна ставка за туризма от 9% от април и задължение за въвеждане на дистанционно подаване на данните към Национална агенция за приходите (НАП) за наличните количества в резервоарите на бензиностанциите, съобщи агенция „Фокус”. Депутатите отхвърлиха предложението на Мартин Димитров да бъде удължен срокът за въвеждане на единната ставка върху туризма от 9% до месец октомври - вместо от април. В мотивите си Мартин Димитров посочи, че в период на криза секторите са ужасно чувствителни към увеличението на данъците.
Той попита колко мерки са били предприети за излизане от кризата и какво е направено за година и половина в помощ на бизнеса. По думите му повишената ставка за туризма ще струва, колкото две три правителствени делегации в чужбина. Мартин Димитров заяви, че се е спекулирало, че е имало писмо на ЕК, която ги е задължавала да се въведе единната ставка. „Има начало на процедура в ЕК, която е в самото начало, която не ни поставя срок”, посочи той. По думите му, ако депутатите подкрепят предложението му, това би представлявало един силен ход в подкрепа на българския туризъм. Той посочи, че безработицата за пръв път е над 10% и туризмът е отрасълът, в който могат да бъде предложена реална заетост.
Депутатите приеха предложението за промени в Закона за изменение и допълнение на Данъка върху добавената стойност, предложена от ГЕРБ, с който се регламентира доставките и продажбите на течни горива от търговски обект да предава по дистанционна връзка на Национална агенция по приходите и данни, които дават възможност за определяне на наличните количества горива в резервоарите за съхранение в обектите за търговия с течни горива. Поправката, направена от ГЕРБ, се налага, тъй като отсъстват данни за връзка между резервоарите и бензиновите колонки, а по този начин ще се гарантира, че отчетените при продажбата горива съответстват на наличните количества. Според вносителите това е опит да се намали драстично сивата икономика. Според вносителите българската страна е поела ангажимент и затова промяната в ставката за туризма е задължителна.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037