EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

82% от интерконектора Гърция - България резервиран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

82% от интерконектора Гърция - България резервиран

mail14:46 | 11.08.2023прегледи 622 коментарикоментари 0


Над 82 процента от общия технически капацитет на интерконектора Гърция-България за следващата газова година (2023-2024) вече е резервиран. Това съобщиха от независимия преносен оператор Ай Си Джи Би (ICGB). Оттам допълват, че успешните резултати бяха постигнати от Ай Си Джи Би след провеждане на търгове за предлагане на тримесечен капацитет, осъществени на 7 август.

Към момента за първото тримесечие на предстоящата газова година, започваща в началото на октомври, интерконекторът Гърция-България е със 76 на сто резервиран капацитет. За останалите 3 тримесечия резервациите надхвърлят 84 процента от общия капацитет на съоръжението. Ай Си Джи Би продължава да предлага свободния капацитет както на дневни, така и на месечни търгове, осигурявайки прозрачен и равен достъп на всички заинтересовани търговци. 

Капацитетът на интерконектора Гърция-България се предлага на две европейски платформи за резервации - PRISMA за точките на междусистемно свързване в Комотини, където газопроводът се свързва с Трансадриатическия газопровод и с мрежата на гръцкия национален оператор DESFA, и платформата RBP за точката на междусистемна свързаност при Стара Загора, където интерконекторът се свързва с мрежата на "Булгартрансгаз".

"В момента интерконекторът Гърция-България оперира при общ технически капацитет от 3,3 милиарда кубични метра годишно, голяма част от него вече е запазена за предстоящата газова година. Това е значително постижение за проект, който беше въведен в експлоатация толкова наскоро, но въпреки това вече разглеждаме възможността да разширим капацитета му до 5 млрд. куб. метра годишно предвид пазарния интерес", казаха изпълнителните директори на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева и Джордж Сатлас. Двамата отбелязаха, че Ай Си Джи Би вече предлага капацитет в точката на свързване с DESFA поради очакваното въвеждане в експлоатация на терминала за втечнен природен газ (ВПГ) в Александруполис, което допълнително ще засили регионалното значение на интерконектора. Синергията между газопровода и терминала за ВПГ създава нови възможности за пазара и ще допринесе за укрепване на енергийната независимост на региона.

"Ключова цел остава да осигуряваме енергийна диверсификация не само по отношение на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и за по-широкия регион. Интерконекторът Гърция-България е разработен в голяма стратегическа синергия с плаващия терминал за втечнен газ близо до гръцкия град Александруполис, който се очаква скоро да бъде пуснат в експлоатация и следвайки индикациите от търговете за годишен капацитет, които проведохме наскоро, трябва да се възползваме напълно от регионалната инфраструктура и да предоставим на всички заинтересовани страни възможност за навлизане на местния пазар чрез интерконектора", казаха Георгиева и Сатлас. Според тях газопроводът не само подсигурява значителна част от вътрешното потребление на България, но и позволява транспортирането на природен газ до други страни в региона, включително Молдова и Украйна.

БТА припомня, че на 7 юли независимият преносен оператор Ай Си Джи Би финализира търговете за свободния годишен капацитет на газопровода Гърция - България за следващата газова година 2023-2024. Над 70 процента от предлагания капацитет е резервиран, а останалото количество ще се предлага на тримесечни, месечни и дневни търгове.

Преди това - на 4 юли бе съобщено, че е започнала задължителна процедура за оценка на пазарното търсене за добавен капацитет съгласно Регламент (ЕС) 2017/459 (NC CAM). Процедурата изследва дали е налице необходимият пазарен интерес, който да обоснове увеличаването на техническия капацитет на интерконектора Гърция-България.

Към момента газопроводът оперира с капацитет от 3 млрд. куб. м годишно, като може да достигне над 5 млрд. куб. м годишно в зависимост от пазарния интерес с допълнителна инвестиция. Това може да се случи в съответствие с планираното въвеждане в експлоатация на терминала за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция поради близостта на двете инфраструктури и тяхната синергия. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg