EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

800 млн.евро за модернизиране на Топлофикация София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

800 млн.евро за модернизиране на Топлофикация София

mail17:10 | 10.11.2021прегледи 653 коментарикоментари 0


Според предварителните оценки на работния доклад на "Блек и Вийч Мениджмънт консултинг" за цялостен ремонт на "Топлофикация София" ще са нужни инвестиции в рамките на 800 млн.евро. При одобряване на работния доклад и осигурено финансиране, дейностите по плана могат да бъдат реализирани за 36 месеца. В резултатите от първата фаза на доклада се посочват методите, които могат да подобрят работата на "Топлофикация София".

Целта на настоящото проучване е да се създаде цялостен план за подпомагане на Столична община в координация с "Топлофикация София" ЕАД при решаване на проблемите в централите с инсталации и оборудване, операции и финанси.

Планът разглежда възможни надстройки или подмяна на няколко от съществуващите застаряващи когенерационни и котелни инсталации и разпределителна мрежа на "Топлофикация София" ЕАД, които се използват за доставка на топлинна и електрическа енергия в столицата.

Според доклада ситуацията в момента е следната:

• Основното оборудване е на над 70 години, гаранционните срокове са изтекли преди повече от 40 години и осигуряването на резервни части и поддръжка на съоръженията епочти невъзможно.
• Топлопреносната мрежа не е интегрирана и при планови или аварийни ремонти цели квартали остават без топлоподаване.
• Постоянно растящи сметки на софиянци и висок процент недоволни клиенти.
• Настоящото оборудване представлява постоянен екологичен риск за големи и постоянно разрастващи се жилищни зони, които са в близост до два от ТЕЦ-овете
(ТЕЦ „София Център“ и ТЕЦ „Земляне“).
• Съществуващите инсталации не може да покрият нормите за емисии на азотни оксиди, а дерогация повече не е възможна.
• Ниският дял на произвежданата електрическа енергия е причина за ниската ефективност на дейността и нарастващите финансови загуби /245 млн. лева за последните 5 години/.
• Текущите загуби водят до огромна задлъжнялост – само задълженията към Български енергиен холдинг възлизат на над 700 млн. лв. и не може да бъдат обслужвани.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg