EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

800 млн. евро за млади учени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

800 млн. евро за млади учени

mail09:15 | 11.09.2012прегледи 326 коментарикоментари 0


Европейският съвет за научни изследвания (ЕСНИ) обяви имената на 536 изявени млади учени, които ще получат финансиране на обща стойност около 800 милиона евро, се посочва в прессъобщение.
Началните субсидии достигат 2 милиона евро на проект. Те ще позволят на най-обещаващите учени да разработват идеи от граничните области на човешкото познание и да формират собствени изследователски екипи измежду над 3000 докторанти и постдокторанти.
С тези субсидии - най-големите, отпускани досега от ЕСНИ - ще бъдат финансирани изследователи от 41 националности в 21 европейски държави. Избраните проекти обхващат широк кръг от теми: от социалното въздействие  и транссредиземноморското сътрудничество в областта на енергията от възобновяеми източници до слуховите апарати с използване на лазер и оптичните дистанционни сензорни технологии за строителството.
В тазгодишния конкурс бяха получени 4741 заявления, което представлява 16-процентно увеличение в сравнение с миналата година и е доказателство за нарастващата популярност на субсидиите на ЕСНИ.
Подбраните предложения са от следните области: физични и инженерни науки - 44 процента, естествени науки - 37 процента, обществени и хуманитарни науки - 19 процента.
Средната възраст на изследователите, които ще получат субсидии, е около 37 години. От тях 24 процента са жени, което е повече от миналогодишните 21 процента. Субсидиите бяха присъдени въз основа на партньорска оценка от 25 комисии, в които участваха известни учени от цял свят. Единственият критерий за подбор са високите научни постижения.
Началните субсидии на ЕСНИ са предназначени за даровити млади изследователи от всички националности, при условие че живеят или желаят да се преместят в Европа. Размерът им е до 2 милиона евро на проект за период до 5 години.
Най-голям брой от печелившите кандидати работят във Великобритания, Германия и Франция.
От 670 милиона евро през 2011 година бюджетът на началните субсидии нарасна с 19,4% до близо 800 милиона евро.
За периода 2007-2013 година ЕСНИ - най-новият, авангарден елемент на Седмата рамкова програма за научни изследвания на ЕС - разполага с общ бюджет от 7,5 милиарда евро. В новата рамкова програма "Хоризонт 2020" (2014-2020 година) ЕК предложи той да бъде съществено увеличен до над 13 милиарда евро.

Визитка
Европейският съвет за научни изследвания е създаден от ЕС през 2007 година. Той е първата общоевропейска организация за финансиране на научни изследвания в граничните области на човешкото познание. Той финансира обещаващи млади учени (начални субсидии на ЕСНИ), вече утвърдени учени (субсидии на ЕСНИ за утвърдени учени) и водещи учени (субсидии на ЕСНИ за водещи учени). Средствата се отпускат въз основа на партньорска оценка. Те са значителни и могат да достигнат съответно 2 милиона евро за млади, 2,75 милиона евро за утвърдени и 3,5 милиона евро за водещи учени. ЕСНИ прилага т. нар. възходящ подход по инициатива на изследователите, който позволява да се разкриват нови възможности във всички научни сфери. ЕСНИ се оглавява от научен съвет, съставен от 22 видни представители на различни клонове на науката.
 


Тагове: учени, проекти
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg