EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

800 млн. евро за е-проекти след януари 2011 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

800 млн. евро за е-проекти след януари 2011 г.

mail17:15 | 15.10.2010прегледи 2282 коментарикоментари 0


Проекти в областта на информационните и комуникационни технологии на стойност почти 800 милиона евро ще бъдат финансирани в рамките на Седмият конкурс на Седма рамкова програма на Европейската комисия. Началото на подаване на предложенията за проекти е обявено на 28 септември. Краен срок за участие е 18 януари 2011 година. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Българската академия на науката организираха информационен ден, за да представят деветте области, които ще бъдат финансирани, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Най-много средства – около 200 млн. евро - са определени за интелигентна микро- и нано- електроника. Безвъзмездна помощ ще получат предложения за разработване на нови компоненти  и високопроизводителни системи, базирани на нетрадиционни материали, както и тяхното приложение в информационни дисплеи, осветителни системи, мониторинг и диагностика в здравеопазването, органична гъвкава електроника върху фолио и текстил с евтино масово приложение. Сред целите е да бъдат разработени нови или да се усъвършенстват програмни езици за големи обеми изчисления.
Темата „Информационни и комуникационни технологии за здравеопазване, достойно остаряване, социално приобщаване и управление” е с 195 млн. евро финансиране. Очакват се проекти за дистанционно управление на лечението на пациентите; пътна карта за научни изследвания в областта на т.нар. “дигитален пациент” – цифрово представяне на анатомични, медицински, психологически и генетични модели на хора със специфични заболявания. Ще се финансират инструменти, инфраструктури и устройства в помощ на хората с увреждания.
120 милиона евро е предвиденото финансиране на технологични решения, които предоставят по-комплексни възможности на потребителите на интернет за взаимодействие, както и усъвършенствани технологии за търсене на мултимедийна информация.
Седмият конкурс поставя акцент и на интелигентни индустриални и обслужващи роботи, които са програмирани да се учат в реално време, да вземат решения според ситуацията,  да извършват голям обем работа за кратко време и да бъдат управлявани лесно. Робо-системите могат да бъдат ползвани в  логистика и транспорт, строителство, поддръжка и ремонт, издирване и спасяване, мониторинг и контрол, образование и забавления. 73 млн. евро са средствата за тези проекти.
Разработките на технологии за цифрово съдържание и езици
ще се финансират с 50 млн.евро. Целта е хората да имат достъп до електронно съдържание на родните си езици, да бъдат предложени  технологии за машинен превод и търсачки на многоезично съдържание, които са много по-съвършени от съществуващите.
Проекти на тема „Нисковъглеродна икономика” също ще бъдат финансирани от обявения конкурс. 30 процента от общата консумация на енергия в ЕС е за превози и товарен транспорт. Прогнозира се, че широкото прилагане на технологии в сектора може да доведе до 25 на сто намаляване на вредните емисии в транспорта и до 65 процента повишаване на ефикасността на логистиката. В тази връзка се очакват отворени платформи за транспорт и логистика, базирани на интелигентни карго системи; лесни за използване информационни услуги за избор на най-добрите транспортни решения/ мобилност на хора и стоки през границите; интегриране на различни транспортни мрежи/ и режими /железопътни, шосейни, въздушни, морски/ чрез точки за трансфер. Средствата в тази област са 50 млн. евро.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037