EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

80% от гърците искат еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

80% от гърците искат еврото

mail09:50 | 07.11.2011прегледи 281 коментарикоментари 0


Мнозинството гърци подкрепят сформирането на правителство на националното единство, както предложи премиерът социалист Георгиос Папандреу на дърпащата се десница и близо 80% от тях искат запазването на еврото. Това показват резултатите от три анкети, публикувани в неделния печат. Според допитване на института Алко, за което съобщава седмичникът "Прото Тема", 52% от запитаните предпочитат правителство на националното единство, а 36% са по-скоро за незабавни избори - както предпочита дясната опозиция - за да излезе страната от политическата криза.
Макар да потвърждават тази тенденция, резултатите от анкета на Института Марк, показват, че само 45% от запитаните гърци биха подкрепили коалиция срещу 42%, обявяващи се за избори. Други 10% искат запазването на сегашното социалистическо правителство.
Двете анкети, направени в началото на седмицата сред представителна извадка от хиляда души, потвърждават еврофилията на гърците въпреки наложените им от две години жертви от кредиторите от еврозоната. Те масово подкрепят – от 78 до 81% запазването на еврото в страната срещу едва 11 до 13%, които се обявяват за връщането на драхмата. Едва малка част от гърците продължават да хранят доверие в способността на министър-председателя да изведе страната от кризата. Според Етнос 43% не виждат кой ръководител би могъл да го стори, а според третото допитване, направено от института "Пулс" за в. "Елефтерос Типос" 53% не гласуват доверие на "никого". Анкетите потвърждават, че Нова демокрация на Андонис Самарас изпреварва с десет пункта управляващите социалисти от Пасок – 30% биха гласували за първата партия и 20% за втората. Но и двата резултата не биха дали абсолютно мнозинство в парламента. /АФП/БГНЕС


 


Тагове: евро, Гърция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg