EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

8% повече кохезионни евросредства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

8% повече кохезионни евросредства

mail07:10 | 08.06.2018прегледи 1483 коментарикоментари 0


В следващия програмен период на бюджета на ЕС (2021-2027г.) за България се планира увеличение на кохезионната политика с 8%. Това стана ясно по време на конференция на тема: „Последиците от дългосрочния бюджет на ЕС за периода след 2020 г. за местните и регионални власти“, провела се в НДК. Събитието беше открито с встъпителни речи на кмета на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) Даниел Панов, регионалния министър Николай Нанков, кмета на София Йорданка Фандъкова и вицепремиера Томислав Дончев. По думите на кмета Даниел Панов многогодишната финансова рамка на Съюза след 2020 г. трябва да покаже политическата ангажираност на най-високо европейско ниво за благоденствието на европейските граждани. Той изрази надежда от ангажираността на най-високо политическо ниво на Европейската Комисия по кохезията, чийто израз е предложения бюджет от 373 млрд. евро за следващия финансов период 2021-2027 г. Той допълни, че в новата дългосрочна рамка на бюджета, следва да се отрази необходимостта на гражданите от достъп до обществени услуги, жилищно настаняване, инфраструктура и мобилност. „Предложение на комисията, което ще рефлектира върху местните власти е това за националната вноска, която да се начислява върху количеството нерециклирани отпадъци от пластмасови опаковки в размер на 0.8 евро на килограм. Важно е да се уточни как ще става това, какво ще е влиянието върху местните и регионални власти, в чийто компетенции е управлението на отпадъците. И не на последно място, по предложението трябва да се види въздействието му върху гражданите“, допълни Даниел Панов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви, че по отношение на кохезионната политика, оперативната програма „Региони в растеж“ е с най-пряко изражение и изменение в нея. От думите му стана ясно, че в следващия програмен период (2021-2027) година за България се планира увеличение на кохезионната политика с 8%. Целта е да се постигнат все по-близки в икономически параметри български региони до средното европейско ниво. По думите на министър Нанков новото законодателство на ЕК за кохезионната политика открива нови перспективи за промяна на подхода в политиката на инвестиране в регионите. Той каза, че бъдещата политика на сближаване ще продължи да играе ролята на силна и пряка връзка между ЕС, неговите региони и неговите градове. Тази политика трябва да бъде насочена по-фокусирано към изравняване на свързаността и достъпа на европейските региони до единен европейски пазар.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че в ЕС живее под 7% от световното население, но е концентрирана ¼ от световната икономика и 50% от социалното благоденствие на света. Според него, борбата е не просто да бъде запазено, а да бъде развивано. По думите му все още разликите в развитието на отделните региони са до 10 пъти.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че за настоящия програмен период 2014-2020 година, София е успяла да привлече 1.2 млрд лева европейско финансиране за изпълнение на 50 проекта. По думите и от 2007 до 2013 година София е реализирала проекти на обща стойност 3 млрд. лева, 2 млрд. от които са били безвъзмездно европейско финансиране, а 1 млрд. от собствения си бюджет. Тя допълни, че за настоящия програмен период 2014-2020 година, София е успяла да привлече средства в размер на 1.2 млрд. лева европейско финансиране за 50 проекта. За 3-тата линия на метрото са привлечени 320 млн. евро безвъзмездна финансова помощ, а с построяването и ще се намалят вредните емисии 93 000 тона годишно.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg