EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

8% печалбата от „Южен поток”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

8% печалбата от „Южен поток”

mail17:30 | 28.08.2012прегледи 607 коментарикоментари 0


Газпром и Българският енергиен холдинг ЕАД подписаха протокол по въпросите за изпълнение на проекта "Южен поток" по територията на България, съобщи руската компания в края на визитата в България на заместник-председателя на управителния й съвет Александър Медведев. Протоколът определя точката на входа на бъдещия газопровод в газо-транспортната система на България, уточнява параметрите му и определя по-нататъшните стъпки за изпълнението на проекта, информира ИТАР-ТАСС. Страните също са се споразумели, че окончателното инвестиционно решение по проекта ще бъде прието на 15 ноември 2012 година. Водени са разговори с банки и всички проявяват интерес за участие в Южен поток, коментира Медведев. Министър Добрев уточни, че нашето участие в проекта ще е далеч по-малко от предварителните разчети, които сочеха 1 милиард лева, които страната няма. Участието и на България, и на"Газпром" в Южен поток-България със собствени капитали ще е минимално.

"Подписването на тези документи има голямо значение за изпълнението на трансевропейския проект "Южен поток". Газопроводът ще увеличи надеждността и гъвкавостта на доставките на руски газ за Европа през идното десетилетие", отбеляза Александър Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.
На територията на Русия вече е започнало изграждане на трасето за Южен поток, съобщи Медведев и уточни, че през декември ще започне изграждането на морския сектор от газопровода. Когато България бъде готова и подготви проектната документация през 2013 година ще започне изграждането на българския сектор. По думите на Медведев първият руски газ по този газопровод ще е в
страната ни през 2015 година. В съвместното предприятие Южен поток - България е определен размер на печалбата от 8%, а собствеността на съоръженията на българска територия са на смесеното дружество, в което Българският енергиен холдинг и "Газпром" имат по 50%.
През 2011 година Газпром е доставил на България 2,81 милиарда кубични метра газ, припомня руската информационна агенция. Добрев и Медведев посочиха още, че са разговаряли за възможностите за строителство на газови централи в страната и плановете за разширение на газахранилището в Чирен.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg