EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

78 000 румънци, освободени от „робство”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

78 000 румънци, освободени от „робство”

mail14:10 | 10.05.2011прегледи 768 коментарикоментари 0


Румънският премиер Емил Бок в интервю за електронното издание на вестник "Евениментул зилей" заяви, че новият Кодекс на труда е освободил от "робство" 78 000 румънци, които работели на черно и чиито работодатели, изплашени от евентуални санкции, са побързали да подпишат трудови договори още в първите няколкодни след влизането в сила на закона. Правителството на Бок пое отговорност пред парламента за новия Кодекс на труда на 8 март. Според премиера нормативният акт създава по-голяма гъвкавост, като дава възможност на работодателите да наемат по-лесно персонал след съкращения. Същевременно Кодексът драстично засилва санкциите срещу нелегален труд, които вече могат да стигнат до наказание със затвор от една до две години, дори до забрана за получаване на обществени поръчки за работодатели, които използват над петима души без законен договор.
Според премиера ефектът върху пазара на труда на тази правителствена мярка може да бъде по-голям и от въвеждането на плоския данък. През 2005 г. след въвеждането на единната данъчна ставка бяха сключени 150 000 нови трудови договори в рамките на едва четири месеца, отбелязва изданието.
В интервюто Бок коментира днешните дискусии с представители на Международния валутен фонд. Той посочи, че най-важното заключение от разговорите е това, че "Румъния има всички шансове да излезе от рецесията като първа крачка към излизане от кризата".
На въпроса колко държавни компании ще бъдат преструктурирани в отговор на изискванията на МВФ и ако румънската икономика се развива добре, защо трябва да бъдат уволнявани хора от държавните компании, Бок подчерта, че "трябва да се сложи край на логиката, че държавата предлага топло работно местенце, независимо дали се работи или не". "Важното е да се създават нови работни места, не да се пазят местата в нерезултатните държавни компании. Безработицата намалява месец след месец, появяват се нови работни места. В дясната Румъния само който не иска, няма да може да си намери работно място", подчерта премиерът и лидер на Демократично-либералната партия. Той посочи, че Румъния официално е излязла от рецесията и навлиза в икономически растеж. "Така през 2011 г. може да имаме икономически растеж от 1,1 процента, а през 2012 г. Румъния ще отбележи още по-голям растеж - от 3,5 процента", посочи премиерът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037