EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

77% от бизнеса против 1.8% осигурителни вноски

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

77% от бизнеса против 1.8% осигурителни вноски

mail14:10 | 19.10.2010прегледи 730 коментарикоментари 0


Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, който участва в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, каза пред журналисти, че ръстът на пенсионните вноски с 1,8 на сто се посреща с неодобрение от 77 на сто от членовете на работодателската организация.
Предложението вноската да се увеличи с 3 на сто не се одобряваше от 97 на сто от бизнеса, припомни Симеонов.
Симеонов допълни, че е отпаднала дискусията за различно разпределение на вноската от сегашното. Според палатата плащането на осигурителната вноска трябва да се подели солидарно между работодателите и работниците.
Бизнесът е разочарован, че няма разговор за отказ от увеличение на минималните осигурителни прагове за отраслите, в които не са водени преговори, и в проектобюджета на ДОО е разписано увеличение с 5,6 на сто, което според палатата е неприемливо високо.
Увеличаването с по четири месеца на година на осигурителния стаж се приема от 50 на сто от работодателите. 70 на сто от тях не приемат да се продължи гратисният период за ранно пенсиониране на хората от първа и втора категория труд през НОИ,
каза Симеонов. Според него е крайно време професионалните фондове да си изпълнят задълженията и да плащат ранните пенсии на категорийните работници, вместо да създават предпоставки за източване на системата на НОИ.
Работодателите са против и през следващата година да плащат първите три дни болнични, както е през тази година. По думите на Симеонов мярката е била гласувана като антикризисна и е трябвало да важи само до края на 2010 г.


 


Тагове: бизнес, вноски
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159