EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вноската за пенсия няма да се вдига с 3%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вноската за пенсия няма да се вдига с 3%

mail10:29 | 08.10.2010прегледи 1134 коментарикоментари 0


Премиерът Бойко Борисов заяви пред bTV тази сутрин, че вноската за пенсия няма да се вдига с 3%. Министър - председателят уточни, че е по- вероятно увеличението да е с 1,9% или с 2%.
Само преди дни ( на 5 октомври) след извънредно заседание на Българския лекарски съюз премиерът Борисов заяви, че вноската за пенсия ще се вдигне с три процента. Тогава премиерът разкри още, че преди с парите за здраве са се плащали пенсии, и вече трябва да отиват само за здраве.
Представители на бизнеса реагираха остро на новината за вдигане пенсионната вноска, като коментираха, че подобно увеличение по- скоро би убило бизнеса, отколкото да реши проблемите на здравеопазването.
Що се отнася до перспективите на правителството за справяне с кризата, премиерът заяви днес, че МС има „план Б” и допълни, че „към днешната дата в БНБ фискалният резерв е 6,7 млрд. лв. След това е изключително важно да се знае, че толкова пари изкарва българската икономика - толкова пари даваме за образование, култура, сигурност, отбрана и всичко останало”.

По- късо пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков потвърди намерението на правителството осигурителните вноски да бъдат увеличени с по- малко от 3 %, предаде БТА.
Работим много и с премиера, и с експерти, за да направим така, че осигуровките да се вдигнат с най-малката възможна ставка, обясни той. Осъзнаваме, че допълнителната тежест от тях пада и върху работниците, и върху работодателите, и те губят от това,
посочи Дянков. Опасенията му са, че при увеличаване на осигуровките повече хора имат интерес да влизат в сивата икономика и така може да се забави процесът на изсветляване на сивата икономика в България.
Ще работим днес и утре, а в понеделник ще предложим решение, посочи Дянков, без да се ангажира с конкретен праг. Той уточни, че ориентировъчно увеличението ще бъде с по-малко от три процента.
Вчера имахме неформална среща с работодателите, за да видим какво би ги успокоило, за да се върнат в съвета за тристранно сътрудничество, съобщи още Дянков. Той добави, че за него е важно тристранката да работи добре, защото всякакви двустранни
диалози няма да имат резултат, ако споразуменията не бъдат одобрени от трите страни в съвета.
Финансовият министър каза, че фискалната политика на кабинета вече дава резултат и предварителните данни за третото тримесечие на септември показват балансиран бюджет. Няма да се стигне до заложеното в ревизирания бюджет за 2010 г. фискалният резерв да е 4.5 милиарда лева, в края на годината той ще бъде доста по-голям, добави Дянков. Той заяви, че забавеното ДДС е най-ниското от шест години насам - около 215 милиона лева.


Тагове: Пенсия, вноска
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg