EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

750 хил. лв. нужни за църква „Св. св. Константин и Елена“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

750 хил. лв. нужни за църква „Св. св. Константин и Елена“

mail18:15 | 05.11.2020прегледи 822 коментарикоментари 0


Община Велико Търново проучва финансови механизми, по които могат да бъдат осигурени средства за цялостна реставрация и отваряне на емблематичната църква „Св. св. Константин и Елена“ – един от шедьоврите на Уста Колю Фичето. Това заяви кметът Даниел Панов по време на днешната сесия на Общинския съвет в отговор на отправено питане. Необходимите средства са в размер на около 750 000 лева, а администрацията съдейства по всички възможни начини на собственика на храма – Великотърновска Света митрополия, както за документацията, така и за финансирането.

Експерти от общината са изготвили актуалните документи, свързани с техническите детайли за нужните строителни дейности по фасадата, покривната конструкция, камбанарията и целия църковен интериор. Документацията е съгласувана с Министерството на културата. На Великотърновска Света митрополия са предоставени и всички архивни документи, касаещи както проектирането, така и извършените ремонтни дейности в период от 40 години назад, за да бъде максимално улеснена комуникацията с Националния институт за недвижимо културно наследство, поясни Даниел Панов.

Реставрацията на храма „Св. св. Константин и Елена“ е включена в Интегрирания план за градско развитие и възстановяване, което също дава възможност за осигуряване на финансиране при отваряне на програми или мерки, каза още кметът.

Кметът припомни, че до 2010-а година църквата не е имала документ за собственост, а през 2013-а година е подписано тристранно споразумение между Община В. Търново, Великотърновска Света митрополия и Строителната камара. В резултат са извършени частични ремонтни и консервационни дейности по покривното покритие и фасадите, свалено е старото и опасно метално скеле. През 2017-а година, след десетилетия пауза, църквата отваря врати и приема служба в деня на св. Мария Магдалена.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972