EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

75% от завършилите лекари отиват в чужбина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

75% от завършилите лекари отиват в чужбина

mail06:34 | 21.04.2016прегледи 1005 коментарикоментари 0


Само 25% или 315 лекари, които са завършили медицина в София през 2015 г. искат да останат в България, докато останалите 75% предпочитат да се реализират в чужбина.  Като основна причина за заминаването в друга страна те посочват ниското заплащане. Другите им аргументи са пропуски в здравната система, трудното израстване в йерархията и липсата на съвременна апаратура.

За четирите месеца на 2016 г. общо 153 лекари са напуснали страната. Те са заминали за Англия, Германия, Ирландия, Швеция, Гърция и Кипър, сочат данните на Министерството на здравеопазването. В последните години се забелязва тенденцията и лекари със солиден стаж у нас да търсят реализация зад граница.

Общо 31 383 лекари има в момента в България. Близо 35% от тях са на възраст между 51 и 60 години. До 30-годишна възраст са едва 8,83% от медиците.

„Тази статистика не е приятна, но от друга страна, показва, че произвеждаме добри лекари", коментира в сутрешния блок на bTV проф. д-р Вихра Миланова - ректор на Медицинския университет. Оказва се, че младите лекари до 30 години са приблизително толкова, колкото са заминалите за целия този период, което е много тъжно, по думите на проф. Миланова.

Тя смята, че начинът, по който завършилите медицина могат да се включат в програмите за специализация е доста затруднен. Освен че местата са ограничени, малко са и болниците, които предоставят възможности за специализация. „Голяма част от младите хора, които желаят да специализират, като например докторанти, млади асистенти, не могат", подчерта ректорът на Медицинския университет.

„Болницата не е в състояние да задържи кадрите си в материално отношение. С нейния бюджет и финансиране в никакъв случай няма да осигури такъв материален стимул към младите хора. Някои общини го правят, но колко биха могли?", коментира д-р Венцислав Грозев - председател на УС на Българския лекарски съюз (БЛС). Проф. Миланова предлага да бъдат освободени критериите, по които младите лекари могат да се включват в специализациите, и в същото време да се поеме част от заплащането им и от държавата.

Според нея, голяма част от хората, след като вземат специалност, заминават за чужбина. За последните 4 месеца от тази година около 153 български млади лекари са напуснали 61 от тях с една специалност, 12 с две и 80 са без специалност. Тези 80 без специалност са или хора напуснали почти от студентската скамейка, или хора, които специализират в момента и им остават година или две.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg