EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

+70 млрд. лв. инвестиции за 2005-2014

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+70 млрд. лв. инвестиции за 2005-2014

mail06:45 | 16.12.2015прегледи 7245 коментарикоментари 0


Траен ръст на инвестиционния интерес към България отчете Българската агенция за инвестиции по време на заключителна пресконференция за резултатите от десетгодишен проект по ОП Конкурентоспособност 2007-2013 г. В резултат на дейностите по проекта са сертифицирани 67 инвестиционни проекта на стойност близо 6 млрд. лв. и над 13 хиляди нови работни места. От началото на проекта досега в БАИ са постъпили общо 855 инвестиционни запитвания от различни държави.

За периода 2005-2014 г. инвестициите в България са на обща стойност €34,9 млрд. по данни на БНБ, а БАИ е сертифицирала общо 185 инвестиционни проекта на стойност €13 млрд. Това са 37% от всички инвестиции в страната като са разкрити 60 000 нови работни места. Финансовото подпомагане на сертифицирани проекти във връзка с изграждане на необходимата инфраструктура е на стойност 64,6 млн. лв.

За периода януари-септември 2015 г. спрямо същия период на 2014 г. инвестициите са нараснали с 26%. „Ако наложим цифрите от януари до септември, това са 1,1 млрд. евро. За цялата изминала година имаме инвестиции в размер на 1.3 млрд. евро. Със сигурност тази година резултатите ще бъдат и по-добри", посочи изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев.

Той обяви, че само през тази година са сертифицирани седем проекта, а до края на годината още четири.  

По-рано този месец на официална церемония бяха връчени четири сертификата за клас инвестиция, издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите в периода август – ноември 2015 г. Общата стойност на четирите сертифицирани проекта е 6.33 млн. лв., като се предвижда при изпълнението им да бъдат разкрити над 70 нови работни места. Две от инвестициите, които получиха клас „А“, са насочени към изграждането на фабрика и логистичен център съответно на дружествата „АРКОМАТ - БЪЛГАРИЯ“ ЕООД и „СТАР АБС ИНВЕСТ” ЕООД. За инвестиция клас „Б“ сертификати получиха „ЕСКО ТРЕЙД” ЕООД за изграждането на логистичен център и „КЛАЙММАТ” ООД – за производствена база. Три от сертифицираните проекти се осъществяват на територията на Индустриална зона София-Божурище, управлявана от „Национална компания индустриални зони“ ЕАД /НКИЗ/.

За периода януари-март 2015 г. Българската агенцията за инвестиции (БАИ) издаде 3 сертификата на обща стойност 128,3 млн. лв. Трите проекта ще реализират 327 нови работни места в сферата на строителството, производството на мотриси и вагони, както и научно-изследователската дейност.

Основната цел на приключилия проект „Популяризиране на предимствата за инвестиране в България” е изграждането на положителен имидж на страната ни и разпознаваемостта ни като инвестиционна дестинация. По проекта са осъществени 26 дейности. Изготвени са 6 стратегически, маркетингови и правни анализа. Отпечатани са 162 хиляди брошури, представляващи 8 приоритетни сектора за привличане на инвестиции, преведени на 10 езика и разпространени до всички търговски представители на България в чужбина. В рамките на проекта са проведени 19 международни инвеститорски форума, 5 конференции със световна бизнес медия, 11 кръгли маси на 3 континента. Проведени са и 13 информационни кампании сред българите в чужбина и 5 журналистически тура за представяне на страната ни в чуждестранни медии. Осъществена е медийна кампания в Европа, САЩ, Азия за привличане на чуждестранни инвестиции в страната, чийто партньор бе бизнес ежедневникът The Financial Times. През 2015 г. са осъществени по две конференции и кръгли маси в Шанхай и Ню Йорк, уебинар и още две кръгли маси в страната.

В рамките на конференцията зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева подчерта, че е време за планиране в икономиката. По думите й, най-важните сектори са IT, машиностроенето (или мегатроника, както в последно време набира популярност), туризъм и креативната индустрия. Проекти в тези индустрии могат да се възползват от възможностите за финансиране по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, по която предстои да се отворят схеми за внедряване на иновации.

През следващата година фокус в работата на Министерство на икономиката ще бъде облекчаване на бизнеса, като се въведат повече електронни услуги. Като най-голям успех през изминалата година Везиева посочи съвместната екипна работа на четири от второстепенни разпоредители на министерството - БАИ, Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, Националната компания „Индустриални зони“ и Българската агенция по експортно застраховане. „Те са обвързани с една обща цел, а именно да подпомагат бизнеса и  да направят България едно по-добро място, чрез въвеждането на нови технологии, нови производства, като това трябва да става реалност в кратки срокове“, бе категорична Везиева.

България е на 12-то място в класацията на Ърнст и Янг за привлекателна инвестиционна дестинация в рамките на ЕС. „Това ни дава основание да считаме, че имаме всички предпоставки, за да развиваме повече производства и повече услуги“, допълни тя.

Везиева посочи, че Министерство на икономиката се стреми към това в България да бъдат поддържани развиващи се инвестиции, т.е при вече веднъж създадени в различни сфери инвестиции, те да бъдат допълвани от други. „Следващата година съм сигурна, че ще е още по-добра от тази, ще продължаваме да работим за привличане на още повече инвеститори и подпомагане на българския бизнес, така че да имаме устойчиво развитие и устойчив икономически растеж“, заяви още зам.-министърът на икономиката.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144