EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7 хил. тона обработени отпадъци в Троян

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7 хил. тона обработени отпадъци в Троян

mail13:08 | 30.03.2023прегледи 852 коментарикоментари 0


Вече година и половина в Троян работи изградена по проект инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и зелени отпадъци. Благодарение на новите съоръжения се преработват всички отпадъци в общините Троян и Априлци, като за миналата година това са 7000 тона. Целите са няколко – да се намали количеството депонирани отпадъци, да не се повишава размерът на такса смет за гражданите, както и да се намалят отчисленията към Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен. Това разказа за БТА Пламен Бойновски, управител на общинското дружество "Хемус ресурс – Троян и Априлци" ООД.

"Тази инсталация е изградена през 2021 г., от август същата година започва да работи и вече работи с пълния си капацитет. При това положение ще стигнем много бързо от отпадък до ресурс за производство, при което ще подпомогнем развитието на кръговата икономика", посочи Бойновски.

По проекта са назначени  22 работника, закупени са съдове за събиране на зелени отпадъци, специализирани автомобили и необходимата техника. 

"При нас пристигат ежедневно всички камиони от "Комунални услуги" от двете общини Троян и Априлци. Производственият процес е много кратък -  отпадъкът постъпва и през самата сепарираща линия се отделят съответните суровини, които ние предоставяме за рециклиране. В момента работим с три фирми, на които предаваме картон, хартия, пластмаса и желязо. Останалият отпадък се депонира на сметището", обясни още Пламен Бойновски.

Проектът за проектиране и изграждане на допълнителната инфраструктура за развитие на регионалната система за управление на отпадъците на региона е финансиран от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България, както и от общините Троян и Априлци. Той е на стойност 6,2 милиона лева. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg