EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7 стъпки към правилния жилищен кредит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7 стъпки към правилния жилищен кредит

mail12:30 | 11.05.2011прегледи 1023 коментарикоментари 0


През последната половин година пазарът на жилищни кредити регистрира известно активизиране. Банките започнаха активно да предлагат различни промоции в продуктите за жилищно кредитиране. Повечето кредитоискатели търсят най-изгодното предложение, но как да са сигурни в избора си? Ето съветите на кредитните експерти от Кредитланд как да изберете най-евтиния кредит:

1.Проверете дали всички лихви, такси и комисионни, застраховки по кредита са калкулирани в цената на кредита. Как става това? - с показателя Годишен процент на разходите (ГПР). Той изразява реалната цена на кредита.

2.Отчетете дали по-високото ГПР не се дължи на повече покрития – например застраховка Живот или т.нар. застраховка на плащанията, покриваща определен брой погасителни вноски при риска безработица.

3.Сравнявайте ГПР на оферти изчислени с еднакви параметри на офертите – суми, срок, валута.

4.Попитайте как се формира лихвата, има ли възможност кредитната институция едностранно и непрозрачно да променя лихвата Ви - В момента на пазара се предлагат продукти с лихви, които са едновременно прозрачни (плаващата величина е пазарен индекс) и са защитени от увеличение с описаните по-горе буфери или коридори.

5.Прочетете внимателно договора за кредит дали сте защитени от промени в стойността не само на лихвата, но и на такси и комисионни - докъде се простират правата на банката да променя лихвата - посредством едностранна промяна на плаващата величина /когато е банков/базов лихвен процент/ или едностранна промяна на надбавката.

6.Проверете дали банката ви обвързва с ползване на допълнителни услуги, за да достигнете до съответната лихва - има оферти, при които лихвата е достижима само, ако изпълните различни условия – превод на работната заплата, регулярни месечни преводи, депозити, пакети от допълнителни банкови продукти. Ако тези допълнителни услуги са свързани и с месечни/годишни такси за вас, тези разходи следва да се вземат предвид.

7.Изчислете дали спестяванията ви ще са достатъчни за закупуване на желания имот с кредит – банките отпускат между 60% и 85% -90% според банката, местоположението на имота и типа строителство. Разликата до 100% от цената трябва да покриете със собствени средства, като трябва да предвидите и разходи за банкови такси, нотариални такси, местен данък.

За да сте сигурни в избора на кредит, посъветвайте се с независим кредитен консултант – той ще анализира обективно кредитните оферти, вземайки предвид всички фактори и ще представи най-изгодните продукти, съобразени с доходите и обезпечението.

 


 


Тагове: кредит, банки
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039