EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7% комисионна от 100 млн.лв. поискал зам.-министър?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7% комисионна от 100 млн.лв. поискал зам.-министър?

mail17:00 | 20.04.2010прегледи 2181 коментарикоментари 0


 

Тони Веков, изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Търговска лига” пред БНР за обвиненията към Жени Начева, Емил Райнов и Веладин Битолски.

 

Водещ: Новата шефка на Здравната каса Жени Начева, бившият зам.-здравен министър Емил Райнов и Веладин Битолски, член на Националния съвет на БСП и бивш шеф на политическия кабинет на премиера Сергей Станишев от вчера са клиенти на СГП с тежки обвинения. Основната част от обвиненията срещу Емил Райнов и Веладин Битолски минават през неправомерни отношения с дистрибутора „Търговска лига”. По този повод медиите си припомниха едно старо интервю на шефа на „Търговска лига” Тихомир Каменов в „Интернешънъл хералд трибюн” в началото на миналата година, в което той с конкретни примери обвини в корупционни практики Емил Райнов, тогава заместник-министър на здравеопазването. Сега имаме връзка с Тони Веков, който е изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „Търговска лига”. Здравейте, г-н Веков.
Тони Веков: Добро утро.
Водещ: Това, което четем в обвинителния акт, много прилича на изнесеното от вас в световната преса. Тогава всъщност тази прокурорска проверка от вашите сигнали ли беше провокирана? Вие по какъв начин бяхте търсени и участвахте в хода на разследването?
Тони Веков: Обвинителният акт е резултат на нашия сигнал, да, това е така, който е още от началото на 2009 година, за същия случай става въпрос, когато тогава стана медиен скандал по повод публикацията в „Хералд трибюн”, ние бяхме обвинени от Емил Райнов, че го набеждаваме. Това е резултат от нашия сигнал. Да, многократно аз съм давал свидетелски показания в следствието по този повод, така че съм запознат с обвинението. Не съм запознат със самия обвинителен акт, защото той не ми е връчван. Запознат съм дотолкова - с неговото резюме, което е публикувано на страницата на прокуратурата.
Водещ: Сега ние си даваме сметка, че в някаква степен разговорът ни е ограничен от изискванията на следствената тайна, но все пак това, което досега се коментира в медиите, изчерпва ли случаите, за които вие знаете, случаите за неправомерни действия от страна на тези високопоставени хора, на търговия с влияние, или има и други случаи, които до този момент не се споменават?
Тони Веков: Не съм запознат с други случаи. Имайте предвид, че този системно упражняван натиск срещу нас, корупционен, от 2005 до 2009 година, който очевидно не даде никакъв резултат тогава за Емил Райнов, в резултат на което ние бяхме напълно изхвърлени от доставките в Министерство на здравеопазването и НЗОК.
Водещ: И смятате, че това е резултат единствено защото не сте се съгласили на тези сделки, извън закона?
Тони Веков: Няма от какво друго да бъде резултат, защото ние просто загубихме бизнеса.
Водещ: Кажете ни как ставаха тези разговори. Кой идваше, какво искаше, как искаше? Директно.
Тони Веков: Общо взето тезата е една заплаха, че ние, ако не плащаме 7%, ще загубим /.../ и то наистина така се случаи, имайте предвид, че става въпрос за над 100 милиона годишно оборот.
Водещ: И кой казваше това? Кой ви поставяше тези условия?
Тони Веков: Г-н Райнов. За Емил Райнов става въпрос.
Водещ: А каква беше ролята на Веладин Битолски?
Тони Веков: Ролята на Веладин Битолски беше представена като помагач, т.е. приносител, който трябва да пренася пари и документи. Това е.
Водещ: И когато вие отказахте – какво?
Тони Веков: И когато ние отказахме, започна един натиск върху наши партньори, производители, които преустановиха отношенията с нас, през 2007 година бяхме изхвърлени брутално, незаконно от конкурса бяхме отстранени, в резултат на което ние осъдихме министерството пред Върховния административен съд, който отмени решението, но министерството си продължи да си работи с желаните от него партньори. Сега продължаваме да съдим министерството за пропуснати ползи и вреди, нанесени от Райнов за над 300 000 лева. И така.
Водещ: Вие имате ли тази равносметка кой какво е спечелил от вашето изтласкване от този бизнес, ако говорим по този начин за нещата?
Тони Веков: Не, не съм правил такава равносметка, аз не мога и да знам, но общо взето, нашите продукти, нашият бизнес беше преразпределен между останалите четири дистрибутора.
Водещ: Колко пъти се случи това, г-н Веков? На колко срещи, в които са договаряни определени комисионни, сте присъствали?
Тони Веков: Две-три, доколкото си спомням.
Водещ: Две-три? С участието на Емил Райнов и Веладин Битолски. Доколкото си спомням вие сезирахте и Европейската комисия преди една година за тези случаи. Какво се случи?
Тони Веков: Да, така е. Още в началото на 2009 сезирахме ЕК, тогава получихме отговор от тогавашния заместник-председател на Комисията Жак Баро, че Комисията е запозната със случая и ще предприеме необходимите мерки. Това е, което сме получили като отговор. Дали Комисията е предприела мерки или не аз не знам.
Водещ: Но това се случи в началото на миналата година и от тогава насам няма развитие по този казус, така ли?
Тони Веков: От ЕК да.
Водещ: Според вас доколко може да се разглежда в политически контекст всичко това, което се случва?
Тони Веков: Мисля, че няма нищо общо с никакъв политически контекст. Това си е един класически пример на рекет, даже не е и корупция, защото това е заплаха с цел облагодетелстване на Райнов и не знам кой още.
Водещ: Питам ви, защото тези хора са близки на бившия премиер Станишев и са неслучайни в червената партия.
Тони Веков: Ако търсите някаква такава връзка, аз не мога да твърдя за такова нещо, защото просто не знам и не искам да интерпретирам неща, които просто не ги знам.
Водещ: Разбирам ви, че сте в особена ситуация, тъй като разполагате с конкретни детайли, които трябва да споделите в хода на разследването, но знаете, когато се коментира подобни, най-общо, корупционни практики, да ги кажем, по какъв начин, по каква линия вървят разсъжденията, за кого са парите, до кого трябва да стигнат, кой е пътят, по който вървят, кого осигуряват. Вие докъде бихте стигнали в тази посока разсъжденията?
Тони Веков: Разбира се, че никой не ми е давал никакви обяснение – нито за кой са пари, нито за къде са парите и то това е логично, защото в крайна сметка всичко е обвито в някаква тайна.
Водещ: Така е, но аз ви питам за вашите собствени разсъждения по темата, не за факти. Явно, че тук става дума просто за...
Тони Веков: Във всеки случай Райнов никога не е декларирал, че тези пари са за някоя политическа партия, дали неговата или друга. Това, никога не е ставало въпрос за такова нещо.
Водещ: Предполагам, че е еднозначен отговорът на въпроса дали сте удовлетворен от развоя на ситуацията. Каква е вашата прогноза, докъде ще стигне всичко това?
Тони Веков: В момента съм удовлетворен, защото вие си спомняте, че през 2009 година, началото Райнов ни нападна много жестоко, че ние сме клеветници и т.н., тогава дори и не ни беше дадена възможност от нито една българска медия да изкажем нашето становище.
Водещ: Впрочем той тогава сам поиска да бъде разследван и от ДАНС, и от прокуратурата, за да бъдат...
Тони Веков: Да, той тогава сам поиска да бъде разследван и ето, разследваха го.
Водещ: И каква е вашата прогноза? Докъде се надявате, че ще стигнат нещата?
Тони Веков: Не мога да кажа какъв ще бъде изходът от делото, аз лично много се надявам, че тази нова политика на настоящото правителство за борба с корупцията наистина ще даде един изключително позитивен резултат и който беше много необходим и за България.
Водещ: Добре, благодаря ви за този разговор. Тони Веков, изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „Търговска лига” в допълнение на изнесеното до този момент за обвиненията спрямо Емил Райнов и Веладин Битолски.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg