EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

675 млн. души все още живеят без ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

675 млн. души все още живеят без ток

mail18:40 | 09.06.2023прегледи 1151 коментарикоментари 0


Според доклада на Международната агенция по енергетика (МАЕ), Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), Статистическия отдел на ООН, Световната банка и Световната здравна организация, въпреки значителните усилия и известен напредък, светът продължава да се сблъсква с драматична разлика в достъпа до енергия.

В доклада се предупреждава, че светът продължава да не е на път да осигури чист и достъпен достъп до енергия за всички до 2030 г. - една от т.нар. цели за устойчиво развитие, поставени от всички държави от ООН през 2015 г.

„В последно време в света се наблюдава забавяне на глобалния темп на електрификация", заяви вицепрезидентът на Световната банка по инфраструктурата Гуанджъ Чен в съвместно изявление.

Въпреки че броят на хората, живеещи без електричество, е намалял наполовина през последното десетилетие, от 1,1 млрд. през 2010 г., през 2021 г. 675 млн. души все още живеят без него, се казва в доклада. Около 80% от тях живеят в Африка на юг от Сахара, където дефицитът на достъп до електроенергия е останал почти непроменен от 2010 г. насам.

В доклада се подчертава напредъкът в други области, по-специално повишената степен на използване на възобновяеми енергийни източници в енергийния сектор, но се предупреждава, че този напредък е "недостатъчен" за постигане на целите, определени от ООН.

"Въпреки че преходът към чиста енергия се осъществява по-бързо, отколкото мнозина смятат, все още е необходимо да се свърши много работа, за да се осигури устойчив, сигурен и достъпен достъп до съвременни енергийни услуги за милиардите хора, които живеят без тях", заяви Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ.

Позовавайки се на данни на IRENA, докладът също така предупреждава, че публичните финансови потоци в подкрепа на чистата енергия в по-бедните страни са намалели още преди да се появи пандемията от Ковид.

В доклада се констатира също така, че настоящите нарастващи нива на дълга и повишаващите се цени на енергията влошават перспективите за постигане на целта за осигуряване на всеобщ достъп до чисти методи за готвене и електричество през следващите седем години.

Настоящите прогнози показват, че ако не се увеличат допълнително усилията, през 2030 г. светът ще има 1,9 милиарда души, които все още нямат достъп до чисти методи за готвене, и 660 милиона души, които нямат достъп до електричество. Това би било лоша новина за световното здравеопазване. По данни на СЗО всяка година 3,2 млн. души умират от заболявания, причинени от използването на замърсяващи горива и технологии.

"Трябва да защитим следващото поколение, като действаме сега", заяви в изявлението си ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. "Чистите технологии за готвене в домовете и надеждното електричество в здравните заведения могат да изиграят решаваща роля в опазването на здравето на най-уязвимото ни население." /БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg