EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

67% от българите подкрепят Шенген

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

67% от българите подкрепят Шенген

mail13:50 | 14.06.2011прегледи 670 коментарикоментари 0


Една трета от българите заявяват, че решението за присъединяването на България в Шенгенското пространство би повлияло по някакъв начин върху намеренията им как да гласуват на следващите избори. Това показва изследване на Институт "Отворено общество", проведено през февруари-март тази година.
Резултатите от него бяха посочени от изпълнителният директор на института Георги Стойчев. Една четвърт от българите очакват присъединяването на България към Шенген да стане до края на тази година. 38 процента биха одобрили отлагане, ако е свързано с липса на реформи.
67 процента от българите подкрепят членството на България на Шенген, само 6 процента са против. "Това е практически граждански консенсус", коментира ръководителят на Институт "Отворено общество". Той подчерта, че членството на България в Еврозоната например, подкрепата на българите е два пъти по-малка. Едва 34 процента одобряват замяната на българския лев с еврото. 45 процента са против това. Според Стойчев българите смятат, че членството на БГ в Шенген ще донесе позитивна промяна в страната и за страната. 43 процента заявяват, че въпросът с членството на страната ни е важен лично за тях. Според Георги Стойчев големият въпрос е как гражданите на България и Румъния ще възприемат решението на ЕС от миналата седмица "за практическото отлагане на членството". Дали като инструмент за стимулиране на позитивна вътрешна промяна и за стимулиране на реформите в страната.
Вътрешният министър Цветан Цветанов и румънският му колега Константин Траян Игаш се надяват през септември България и Румъния да получат конкретна дата за присъединяването на страните към Шенген. Цветанов подчерта усилията, които е положила страната ни от 2007 г., когато е взето решението досега. Той подчерта, че е било необходимо срокът за усвояване на европарите за присъединяването да бъде удължен до края на март 2010 г. и така те са усвоени на 100 процента. Според него след решението от миналата седмица на заседание на министрите на вътрешните работи у нас има много коментари, които показвали "липсата на национален консенсус" по основни приоритети на България. Решението на съвета на министрите той определи като продължение на позитивното начало. Цветан Цветанов каза още, че днес Европа е доста по-различна от преди 2-4 години. Ситуацията днес води до ограничаване на миграционния поток и точно затова темата Шенген е доста чувствителна за "вземане на решение от страните". Той подчерта, че в решението си от миналата седмица Съветът на министрите на вътрешните работи заключват, че България и Румъния са достатъчно подготвени, страните са покрили критериите.
"Надявам се, че юнският доклад ще даде позитивният тласък", каза министърът на вътрешните работи на България. Той каза, че с въвеждането на шенгенската информационна система България е регистрирала над 4000 случая на лица, които не трябва да бъдат допуснати в Шенгенскто пространство. Тъй като все още не сме негови членове обаче, ние не можем да ги спрем. В дълга презентация Траян Игаш посочи какво е направила Румъния. Той изтъкна какво конкретно е свършено от страната му, за да изпълни критериите. Така например той посочи, че в Румъния има главна дирекция с борба с корупцията, създаването на която е отчета положително и в ЕС. В Румъния има и така наречените съветници за почтеност.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg