EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

6.5 млрд. лв. приходи от туризъм

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

6.5 млрд. лв. приходи от туризъм

mail13:40 | 18.08.2010прегледи 1075 коментарикоментари 0


Приходите от туризъм за 2010 година се очаква да бъдат около 6.5 млрд. лева, като няма разлика с резултата, постигнат през миналата година, съобщи  председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев.
Приходите от чуждестранни туристи ще бъдат над 5 млрд. лева, а от български - около 1.2 - 1.3 млрд. лева. 
По данни на камарата сега дневните обеми на оборота в туризма в страната са 15-20 млн. лева.
Според данните на летище Бургас за юли е регистрирано  пет процентно увеличение на броя на пристигналите със самолет туристи.
Увеличението на гостите от Израел е 36.1 на сто, от Русия - 32.4 на сто, от Украйна - 32.3 на сто, от Беларус - 28.5 на сто, от Полша - 19 на сто. Увеличение има и на броя на туристите от скандинавските страни с 15 на сто, при намаление от 35 на сто през 2009 г.
Сред проблемите на българския туризъм Тончев посочи "сивата" икономика в бранша, чийто дял  достига около 40-50 на сто. Той съобщи, че от туристическа такса държавата трябва да получи около 60 млн. лева, а взема 12 млн. лева. Други трудности през
тази година са свързани с краткия сезон, с това, че строителството на материалната базата е изпреварило ръста на туристическия пазар, както и това, че страната продължава да се възприема като евтина дестинация.
Необходимо е подобряване на качеството на туристическите услуги, за което е нужен качествен персонал, отбелязаха от камарата.
Цените на основните туристически услуги тази година са намалени с 15-20 сто за сметка на увеличението при цените на допълнителните услуги, добавиха от камарата.
Ще претендирам електрическите компании да платят неустойки на туристическия бизнес заради прекъсването на тока в морските курорти, защото всеки трябва да носи отговорност за това, че не е предоставил услуга, заяви Тончев. Той отбеляза, че на този  етап  бизнесът не е единен в това дали ще търси компенсации заради спирането на електрозахранването.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg