EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

64% от българите против данък „вредни храни“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

64% от българите против данък „вредни храни“

mail06:55 | 29.11.2015прегледи 1332 коментарикоментари 1


Според Национално представително проучване на TNS 64% от пълнолетните българи не одобряват въвеждането на нов данък върху храни и напитки с определено съдържание на захар, сол и мазнини.  80% от респондентите смятат, че потребителите трябва сами да избират кое е вредно и кое е полезно за тях. 9% от пълнолетните българи смятат, че ползите от евентуалното въвеждане на такъв данък, ще са повече от вредите, и той ще допринесе за по-здравословни навици. Както е известно има проект на Министерство на здравеопазването за въвеждането на „Данък за обществено здраве”, който цели да ограничи консумацията на храни с високо съдржание на мазнини, соли и други.

„Въвеждането на данък „вредни храни“ е неефективна мярка за справяне с проблемите на наднорменото тегло и затлъстяването в България“. Това съобщи в официално становище председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и изпълнителен член на борда на Европейската академия на науките по хранене доц. д-р Светослав Ханджиев.
Според специалистa с 40-годишен опит като интернист и диетолог, опитите да се подходи към проблема със затлъстяването единствено чрез фокусиране само върху някои съставки или групи храни и напитки няма да доведе до успешни резултати. Доц. д-р Ханджиев посочва и че препоръката или забраната на дадени хранителни продукти трябва да става на базата на индивидуалното здравословно състояние, възрастта, двигателната кулура и др. Т.е. терминът „вредни храни“ не може да обхване хранителните нужди на различните групи потребители. Всеки продукт или съставка, които са одобрени за употреба в Европейския съюз, могат да се консумират като част от балансиран хранителен режим. В това отношение, няма вредни продукти, а по-скоро нездравословни хранителни режими.
„Към момента няма проучване, в което научно да се доказва, че консумацията на определени храни и напитки самостоятелно води до затлъстяване или диабет,“ споделя в становището си специалистът. Той се фокусира върху важността от профилактика на затлъстяването още в ранна детска възраст, но чуждестранният опит за въвеждане на подобен данък, сочи, че той не е повлиял върху нивата на затлустяване. Специалистът определя като водещи в борбата с наднорменото тегло информационните кампании, насочени към родителите, които имат основна роля при формиране на хранителните навици на техните деца.

 


 
Коментари
 
наблюдател - 27-11-2015 г. 11:45:35

ПАК НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ НИЩО. СТАВА ВЪПРОС ЗА ВРЕДНИ КОЛИЧЕСТВА, А НЕ ЗА ВРЕДНИ ХРАНИ.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg