EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

+61 хил. безработни от началото на изв. положение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+61 хил. безработни от началото на изв. положение

mail14:40 | 08.04.2020прегледи 18336 коментарикоментари 0


От началото на извънредното положение към днешна дата имаме 61 644 лица, които са подали заявление като търсещи работа. Това са безработни лица, освободени от работа в България, хора, които са се завърнали от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи в МС министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„От тези 61 хил. 32 041 души са подали заявление за парично обезщетение за безработица, 9830 са тези, които са намерили работа от началото на извънредното положение към момента. Само за последните 20 работни дни колегите от бюрата по труда са обработили над 103 000 различни заявления“, подчерта Сачева и припомни, че всички срокове се удължават автоматично.

745 са завърналите се от чужбина, които са се регистрирали в бюрата по труда.

„В момента в бюрата по труда се приемат и заявленията за обезщетение към НОИ, така че да може хората да са обслужени на едно гише. Всички документи може да бъдат подавани и електронно, и по пощата“, отбеляза Сачева.

И посочи, че към момента отпуснатите обезщетения са 15 404 – средният размер е около 650 лв.

Сачева припомни, че работници в неплатен отпуск могат да работят на втори трудов договор.

Мисли се и за подкрепа на безработните по отношение на обучение, валидиране на умения, бързо кариерно ориентиране и планиране , така че да бъдат насочени към сектори, които ще се нуждаят от хора, които да работят в тях след периода на кризата, каза тя.
По ОПРЧР сме направили разчети, разполагаме с общ ресурс около 300 милиона лева, който ще бъде насочен към последващи мерки за подкрепа на пазара на труда - за субсидирана заетост в подкрепа на работодателите, както и за мерки за безработните след кризата , след като мине извънредното положение, каза Сачева.
По думите й ежедневно се мисли за нови мерки за периода след 13 май.
В рамките на МТСП няма да се изплащат допълнителни възнаграждения - единствено и само хората, които в момента са на терен и работят в тежки условия, с голям обем работа и с висок риск, ще получат допълнителни възнаграждения.
Няма отлив на служители от Бюрата по труда, има единични случаи - не повече от два , три за подаване на молби за напускане, каза Сачева. По думите й нормално е хората да са притеснени и уплашени. Те работят със сравнително ниски заплати, затова се надявам на разбиране от страна на обществото за допълнително възнаграждение, допълни министърът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg