EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

61 млн. лв. за 11 научни програми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

61 млн. лв. за 11 научни програми

mail11:05 | 17.08.2018прегледи 1246 коментарикоментари 0


Правителството одобри 11 Национални научни програми за периода 2018-2022 г. по предложение на Министерството на образованието и науката (МОН). Те имат за цел да създадат условия за търсене и намиране на решения на актуални и значими обществени предизвикателства, свързани с екологични, технологични, културно-исторически, етични, здравни, икономически и др. въпроси и проблеми, както и със стимулирането на младите учени в страната, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Програмите са разработени съгласувано със секторните политики на редица министерства. Научните дейности са определени след постигнато съгласие между висшите училища и научните организации в България за съвместно изпълнение на заложените в програмите цели.

С изпълнението на програмите се постига преодоляване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския потенциал, споделено използване на изградена инфраструктура, концентрацията на финансови ресурси за решаване на важни за обществото проблеми и избягване на двойното финансиране.

В рамките на отделните тематични програми се планират изследвания на климата, водните ресурси, бедствията, цифровите технологии, технологии за електронно здравеопазване, разработване и въвеждане на методология за изследване на дарената кръв, изследвания в областта на здравословните храни и биотехнологиите, изследвания за добиване на нисковъглеродна енергия за транспорта и бита и др.

Освен намиране на компетентни решения, програмите ще допринесат за: насърчаване реализацията на младите учени в организации, занимаващи се с научна дейност в страната; нарастване броя на учените в България; дългосрочна реинтеграция на научната диаспора в български научни и научно-образователни институции и повишаване на трансфера на знания.

Одобрените от Министерския съвет програми са:

- Национална научна програма „Информационни и комуникационни технологии за единен цифров пазар в науката, образованието и сигурността";

- Национална научна програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита" (ЕПЛЮС);

- Национална научна програма „Опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия";

- Национална научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот";

- Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и прогрес на обществото";

- Национална научна програма "Електронно здравеопазване в България";

- Национална научна програма „Репродуктивните биотехнологии в животновъдството в България";

- Национална научна програма „Млади учени и постдокторанти";

- Национална научна програма „Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система на Република България";

- Национална научна програма "Върхови изследвания и хора за развитие на европейска наука" (ВИХРЕН);

- Национална научна програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа" (Петър Берон и НИЕ).

След заседанието на кабинета пред журналисти в Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обясни, че за всичките 11 програми са одобрени 61 млн. лв. за срок от три години. За тази година одобрени средства възлизат на 18 млн. лв.

Отделно за стипендии на докторантите са одобрени 3 млн. лева допълнително, но увеличението е диференцирано според резултатите от научна дейност. „Общата стипендия е 500 лв. и чрез постановлението ще могат да бъдат получени допълнителни средства - те могат да бъдат и 50 лв. за месец, и 350 лв. за месец", обясни министър Вълчев.

Той каза още, че водещите организации по националните научни програми са 11 - 8 от тях са секторни, 2 са насочени към участието на български учени в европейски научни програми и една е насочена към младите учени и постдокторантите.

"Тези програми са в областта на телекомуникационните и информационните технологии, храните, животновъдството, културното ни наследство, здравеопазването, околната среда и климата и др.", каза министър Вълчев и допълни, че за да се възползват от финансиране по тях, първо всички организации и висши учебни заведения в една област трябва да се обединят и тогава да кандидатстват.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg