EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

6000 измериха кредитния си рейтинг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

6000 измериха кредитния си рейтинг

mail12:15 | 14.11.2012прегледи 644 коментарикоментари 0


След като за първите две седмици от съществуването на платформата www.creditpoint.bg, 6000 човека измериха кредитния си рейтинг, средната стойност на показателя се покачи леко до 451 пункта. Основен положителен принос имат по-добрите показатели на българите, живеещи в 10-те най-големи града в България. Средните суми, които може да изтегли българинът, също леко се покачиха до 35 500 евро за ипотечен кредит и до 4 000 евро за потребителски кредити, а лимитът за кредитна карта се запазва до 750 евро.

Показателят за живеещите и работещите в големите градове в България достигна средна стойност от 497 пункта, отговарящи на лимити от 47 000 евро за ипотечен кредит, 5 000 евро за потребителски кредити и 1 000 евро за лимит по кредитна карта. За разлика от средния рейтинг за страната и този за големите градове, които нараснаха, средният кредитен рейтинг на живеещите в малките градове се понижи до 401 пункта, а лимитите за кредити до 21 000 евро за ипотечен, 2 200 евро за потребителски и до 250 евро лимит по кредитна карта. Основната причина за това е значително по-ниските доходи, които се получават в по-малките градове на страната и по-честото разминаване между официални и реални доходи.
Лекото покачване на средния кредитен рейтинг за страната и този в големите градове показва както добра кредитоспособност за българина като цяло, така и сравнително ниска средна задлъжнялост на хората с по-високи доходи в страната. От друга страна се вижда, че хората с по-ниски доходи имат по-големи кредитни задължения, което показва, че част от тях са компенсирали с кредити ниските си доходи, като понякога изкуствено са завишавали стандарта си на живот, харчейки повече отколкото доходите им позволяват. Запълването на дупки в семейния бюджет и покупката на по-скъпа техника, обзавеждане, дрехи и др. отколкото доходите ни позволяват, е една от грешките, направени преди кризата и довели до по-високите нива на лошите кредити в момента.
„Потребителките кредити могат да бъдат добър финансов помощник при необходимост от средства за решаване на важен за едно семейство финансов въпрос, като например належащ ремонт на дома, покупка на необходима техника, обзавеждане или семеен автомобил, обучение на детето в чужбина или решаване на належащ здравен проблем” – обяснява Тихомир Тошев, управител на „Кредит пойнт” и „Кредит център”. „От друга страна тегленето на потребителски кредит, за да отидем на скъпа почивка, да си закупим луксозни стоки и дрехи или просто да имаме да харчим повече пари, отколкото получаваме месечно, може да ни вкара в сериозни финансови проблеми в бъдеще. Разумното ползване на кредитни продукти остава гаранция за стабилни лични финанси.”
От възможността да говорят с кредитен консултант през първите две седмици се възползваха 145 човека, като прави впечатление, че 64.15% от тях се интересуваха добре ли стоят техните кредити спрямо текущите пазарни оферти и могат ли да оптимизират плащанията си по тях, за да са сигурни, че управляват кредитните си задължения по най-добрия начин. Близо 29% от свързалите се с кредитен консултант се интересуваха от възможността да изтеглят кредит, като от тях 46.2% искат информация за ипотечен кредит, 36.1% се интересуват от възможността да получат потребителски кредит и 17.7% питат за кредитна карта. 6.88% от посетителите обаче искат да обсъдят с онлайн консултанта сериозни затруднения във възможностите си да плащат старите си кредити. В тези консултации се откроява един доста сериозен проблем – повече от половината от хората с проблеми в обслужването на банковите си кредити са изтеглили бързи кредити, за да могат да платят няколко вноски по съществуващите си банкови кредити, докато търсят изход от финансовото си затруднение.
„Бързите кредити са предназначени най-вече за покриване на належаща нужда от пари, но трябва да можете да ги върнете за много кратък период от седмица до няколко месеца. Те са отпускат при доста по-високи лихви и за по-кратки срокове и по-скоро ще задълбочат сериозно вашите финансови проблеми, отколкото да ги решат, защото вместо да намалявате, вие увеличавате, и то значително, месечните си разходи по кредити”, смята Тихомир Тошев. „Ако трябва да платите 450 лева месечни вноски по съществуващите ви кредити, но в момента ги нямате и изтеглите 900 лева бърз кредит за 6 месеца с месечна вноска 260 лева, за да платите с тях две вноски по вашите съществуващи кредити следващите 6 месеца ще трябва да плащате по 710 лева. Това още повече ще влоши състоянието на личните ви финанси.”
„При проблеми с плащането на месечните вноски по кредитите ви, в никакъв случай не теглете нови кредити!” – съветват онлайн консултантите. „По-добре е да разсрочите кредита си за по-дълъг срок, да поискате гратисен период или да рефинансирате кредитите си с по-подходящ кредитен продукт, който ще ви позволи да бъдете отново редовен платец.”
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047