EUR 1.9558
USD 1.6906
CHF 1.8221
GBP 2.3040
CNY 1.8221
you tube
mobile version

6 Златни ритона на Винария 2018

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

6 Златни ритона на Винария 2018

mail09:39 | 24.02.2018прегледи 6810 коментарикоментари 0


Шест български вина спечелиха приза „Златен ритон“ от международната специализирана изложба „Винария 2018“. Два от тях отидоха в колекцията на винарска изба „New Bloom Winery“.  Останалите четири винени „Оскар“-и спечелиха „Едоардо Миролио“ ЕООД, „Черноморско злато“ АД, „Меди Валей“ ООД и „Ивком Трейд“ ЕООД. В надпреварата за престижните отличия се състезаваха над 300 проби на български и чуждестранни изби.

Напитките бяха оценявани от 20-членно жури, в което участваха утвърдени дегустатори от страната и чужбина. Четиринадесет от тях са членове на Съюза на енолозите в България, който е партньор на Националната лозаро-винарска камара в организацията на конкурса. Шестима от членовете на международната комисия са носители на приза „Енолог на годината“ – Костадинка Димитрова, Десислава Байчева, Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова, Стоян Стоянов и Тихомир Трифонов. Сред чуждестранните експерти в комисията бяха дегустатори от Англия и Сърбия. Председател на международното жури бе д-р Димитър Гайдарски.

ЗЛАТНИТЕ РИТОНИ НА ВИНАРИЯ 2018

За най-добро бяло вино от последна реколта бе обявено „Совиньон блан ЕМ“ на „Едоардо Миролио“ ЕООД. Наградата бе връчена на технолога на избата Десислава Байчева, която е носител на риза „Енолог на годината“ от председателя на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев.

При червените вина от последна реколта за фаворит бе обявено виното „Salty Hills Каберне Совиньон & Мерло & Каберне фран & Сира“ на „Черноморско злато“ АД. Призът получи изпълнителния директор на дружеството Йордан Панайотов от председателя на Общински съвет Пловдив Савина Петкова.

Сред белите вина от по-стари реколти със „Златен ритон“ бе отличено „Excentric Incanto Chardonay & Sauvignon Blanc“ на „Меди Валей“ ООД. Наградата бе връчена от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев на главния технолог и управител на избата инж. Стойчо Стоев. 

В категория „Розови сортови и купажни вина от последна реколта“ със  “Златен ритон” бе отличено “Face to Face Розе“ на „New Bloom Winery“. Наградата връчи главният директор на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов.

„Златен ритон“ за розе от по-стари реколти бе присъдено на „Nеw Bloom “ на винарска изба „New Bloom Winery“. Наградата бе връчена от депутата Георги Търновалийски.

В категория „Червени сортови и купажни вина от по-стари реколти“ призът бе връчен за „Spiritus Sanctus Каберне фран“ на „Ивком Трейд“ ЕООД от изпълнителния директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев.

Наградата на Националната лозаро-винарска камара „Бъчва на годината“ грабна „Черноморско злато“ АД. Призът бе връчен от председателя на НЛВК Радослав Радев на изпълнителния директор на компанията Йордан Панайотов. Винарската изба спечели и най-високото отличие в категорията „Спиртни напитки“ - „Златна фиала“ за гроздова ракия „Бургас 63 Юбилейна“. Наградата получи заедно Йордан Панайотов с кмета на Поморие Иван Алексиев, който е инженер-технолог и възпитаник на Университета по хранителни технологии. Той благодари за възможността да присъства на авторитетния форум и на екипа на „Черноморско злато“, който пет години печели най-високите отличия на „Винария“ – Бъчва на годината, Златни ритони и Златни фиали. 

За втора поредна година бе присъдена награда „Препоръчано вино от местен сорт“. В категорията се състезаваха близо 30 проби на родни изби. „За втора поредна година решихме да подкрепим развитието на българските местни сортове и в надпреварата за отличието се включиха изключително качествени вина. Тази година виното, което спечели този приз се бори наравно с вината, получили „Златен ритон“, каза председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов. За победител бе обявено червено вино от сорт „Мавруд“ – Мерул Резерва, произведено на  „Ковекс“ ООД – Панагюрище. 

Носителите на престижния приз „Златен ритон“ получават подарък за сайтовете си инсталиране на уникалния софтуер „безплатно обаждане“, който им дава възможност да увеличат продажбите си в кратки срокове и да открият повече пазари в чужбина, съобщи представителят на Free Call Inc Даниел Христов.

Специални награди за най-добър концептуален дизайн на опаковка за бутилки и кенове на серия нискоалкохолни винени напитки бе връчена на „Адвантис Ко“, която за първи път участва във „Винария“, веднага след премиерата на арт бутилките в Ню Йорк. Вината с натурални аромати на кафе, капучино, кокос, кола, ягода, праскова за първи път се представят на изложение в Европа и впечатляват потребителите с атрактивната си визия, дело на световноизвестните художници и дизайнери Мигел Парадес и Джо Пелег.

По традиция студенти от специалностите „Технология на виното“ и „Технология на ферментационните продукти“ на Университета по хранителни технологии положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш и получиха специален диплом от Националната лозаро-винарска камара, както и годишен абонамент за изданията на сдружението.

Престижните отличия бяха връчени на тържествена церемония „Нощта на Златния ритон“ в Международен панаир Пловдив, която по традиция се провежда в първия ден на „Винария 2018“. За доброто настроение на победителите в престижния конкурс за вина, ракии и винено бренди се погрижиха фолклорна формация „Етноритъм“, квартет „Интро“, DJ Венци и Майли и сръбската звезда Неда Украден.

Носители на „Златен ритон“ от ВИНАРИЯ 2018 са:

БЕЛИ СОРТОВИ И КУПАЖНИ ВИНА ОТ ПОСЛЕДНА РЕКОЛТА

Совиньон блан ЕМ, произведено от „Едоардо Миролио“ ЕООД

РОЗОВИ СОРТОВИ И КУПАЖНИ ВИНА ОТ ПОСЛЕДНА РЕКОЛТА

Face to Face Розе, произведено от винарска изба „New Bloom Winery“ 

ЧЕРВЕНИ СОРТОВИ И КУПАЖНИ ОТ ПОСЛЕДНА РЕКОЛТА

Salty Hills Каберне Совиньон & Мерло & Каберне фран & Сира, прозведено от „Черноморско злато“ АД

БЕЛИ СОРТОВИ И БЕЛИ КУПАЖНИ ВИНА ОТ ПО-СТАРИ РЕКОЛТИ

Excentric Incanto Chardonay & Sauvignon Blanc, произведено от „Меди Валей“ ООД

РОЗОВИ СОРТОВИ И КУПАЖНИ ВИНА ОТ ПОСЛЕДНА РЕКОЛТА

NBW Rose, произведено от винарска изба „New Bloom Winery“ 

ЧЕРВЕНИ СОРТОВИ И КУПАЖНИ ВИНА ОТ ПО-СТАРИ РЕКОЛТИ

Spiritus Sanctus Каберне фран, произведено от „Ивком Трейд“ ЕООД

ВИНАРИЯ 2018 с повече изложители и продукти

Повече от 150 изложители от 17 държави демонстрират своите продукти на 26-ото издание на международната специализирана изложба „Винария“. Уникалният Град на виното, пресъздаващ атмосферата на възрожденските къщи от Стария Пловдив, е с ръст на участници и изложбени площи. 26 са новите фирми, които представят своите колекции напитки, а завърналите се на форума винопроизводители са 13.

 „Един от най-значимите в Югоизточна Европа мегафорум за агробизнес, храни, напитки и хорека сектор отбелязва рекорд на иновации – 72. Новите продукти като феномен и креативни решения са насочени към здравословния и екологичен начин на живот на потребителите“, посочи във встъпителното си слово главният директор на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов. Той подчерта, че Градът на виното е по-голям и разнообразен, като изложителите на „Винария“ и „Фудтех“ се конкурират с гаранция на качеството на представените продукти и с изискана гурме линия.

„Тази година в международните дегустации на вина, ракии и винено бренди участваха над 300 проби от България, Азербайджан, Италия и Турция“, каза председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Той уточни, че местните сортове и техните купажи имат огромен потенциал за развитие и могат да бъдат успешно реализирани на чуждестранните пазари. Според него това ще даде възможност да заемат специфична ниша и да изградят добър имидж на родното винопроизводство.

За първи път на „Винария“ е обособена ВИП зона за ексклузивни вина, където почитателите на Дионисиевата напитка могат да дегустират вина, които са специални и трудно откриваеми на пазара, заяви председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов. Той посочи, че „Винария 2018“ има положително развитие и в Града на виното посетителите ще видят съвременните тенденции във винопроизводството и ще се насладят на богата гама продукти с модерен стил. На атрактивен щанд на „Винария“ за първи път се представят винени коктейли с различни вкусове, които са бутилирани в кенове и иновативни арт бутилки. 

Градът на виното за четвърта поредна година привлича посетителите с нови продукти вина и спиртни напитки, с гурме демонстрации и презентации на майсторски класове, както и с места за отдих и магазин, където ценителите могат да купят вина на цени на производителите.

Зоната „Вкусове от Италия“ допълва атмосферата на Града на виното и „Фудтех“. Тази година в нея се представят продукти на 30 италиански компании. За първи път посетителите могат да видят вино и кафе с марката на световноизвестния тенор Андреа Бочели. Щандовете на изложителите от Апенините привличат и с традиционни италиански специалитети, като поркета, както и с био зехтин, био вина и ликьори, пасти, маслини, сладка и други изкушения.

Още в първия ден на „Винария“ три винарски изби и техните хотелски комплекси инсталираха на сайтовете си уникалния софтуер „безплатно обаждане“ (Free Call), който им дава възможност да увеличат продажбите си в кратки срокове. Той за първи път се демонстрира в България. По света над 27 000 компании в 60 държави ползват модерната услуга, която е изключително популярна в хотелиерския бранш. Българските винари прогнозират, че въвеждането им ще подпомогне развитието на новите им пазари в Европа, САЩ, Русия, Китай, Корея, където все повече се търсят български вина.  

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg