EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

6 000 продадени имота за дългове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

6 000 продадени имота за дългове

mail09:20 | 10.02.2012прегледи 921 коментарикоментари 0


Публичните продажби на недвижими имоти стават все по-актуални заради кризата. През 2011 година са събрани вземания на стойност 700 млн. лв. от реализирането на 6000 принудителни продажби на недвижими имоти, стана ясно на семинар на НСНИ „Имотите 2012. Нещата, за които не се говори”. Сегментът е неравнопоставен за купувачите и търпи загуби в размер на до 25% от стойността на продаваните имоти. Неосъвременената процедура в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) спира банките да отпускат заеми на купувачи, които искат да придобият имот на частен или принудителен търг. Така в търговете на тези имоти участват само хора, които разполагат със собствени средства, т.е. средата е неконкурентна. Според експерти на сдружението това може да се промени с лека корекция в ГПК, която няма да нарушава логиката на процедурите, но в същото време ще позволи на банковите и небанковите финансови институции да кредитират публичните продажби на имоти.
В рамките на събитието бяха разгледан въпросът дали има механизъм за анализиране и контрол на качеството на брокерските услуги, както и каква информация е необходима, за да се вземе решение за сделка с имот. Ще бъдат представени и нови маркетингови подходи, които могат да увеличат шансовете за продажба на даден имот.
Председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Иван Велков, запозна аудиторията с Европейския стандарт за услугите, предоставяни от агентите на недвижими имоти. Този стандарт, койот бе адаптиран за българския пазар с помощта на експерти на НСНИ, за жалост е слабо познат не само от българските компании в бранша, но и от потребителите. От 2010 г. НСНИ полага усилия за утвърждаването на стандарта, който от октомври месец 2010 е и български държавен стандарт. Към момента той се използва предимно от членове на сдружението. Според Иван Велков масовото прилагане на евростандарта ще подобри качеството на обслужването при агенциите за недвижими имоти и ще повиши доверието сред продавачите и купувачите на пазара.
Работна група от Националното сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ) готви регулаторна рамка за работата на брокерите, съобщи на семинара още Иван Велков. Участниците на имотния пазар по-скоро ще се саморегулират, но ще се изискват държавни санкции при доказани некоректни практики.
Една от ключовите теми за обсъждане бяха имотните измами и новия единен регистър за собствениците, които не желаят да продават имота си - инструмент, чрез който се прави опит за защита на имотите от самите собственици. Регистърът „Imoti Gard“ е създаден от асоциацията на ощетените собственици на недвижими имоти и функционира от началото на годината. Заявяването за нежелание за продажба на собствеността в регистъра, начините за функционирането на регистъра, постави множество въпросителни и повдигна дискусии сред професионалистите присъстващи на семинара. Експерти от фирми членуващи в НСНИ, споделиха опасенията си от неяснотите и проблемите, които може да предизвика самото заявяване в регистъра на нежеланието за продажба на имот. Проблеми могат да се появят с доказването на собствеността върху заявявания имот.
 


Тагове: имоти, продажби
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg