EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

570 лв. МРЗ искат в Македония

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

570 лв. МРЗ искат в Македония

mail07:40 | 28.01.2022прегледи 2001 коментарикоментари 0


Необходимостта от увеличение на минималната заплата на 18 000 денара /570 лева/ е реална и жизнено необходима за работниците. Аргументите са на наша страна и не виждам причина искането ни да не бъде прието, казва в интервю за МИА председателят на Съюза на синдикатите на Македония /ССМ/ Дарко Димовски, съобщи специално за БТА агенция МИА.

Димовски посочва, че това искане е неизбежно, имайки предвид, че потребителската кошница е 35 640 денара /1130 лева/ и че на двама работници, които получават минимална заплата, не им достигат 4640 денара /147 лева/, за да покрият минималните месечни нужди на семейството.
"Работникът очаква това съгласно ценовите шокове, енергийната криза. Нямаме друга надежда освен заплатите ни да се увеличат и да преживеем текущия месец", подчертава Димовски.

Изявлението на министъра на икономиката Крешник Бектеши, че минималната заплата ще се увеличи най-малко на 18 000 денара, но във втората четвърт на годината, е неприемливо за ССМ и няма смисъл, тъй като по закон съгласуването на минималната заплата се прави през март всяка година.
"Законът е ясен.

Всеки март минималната заплата се съгласува по три критерия - ръст на средната заплата, ръст на разходите и ръст на БВП. Това, което казва министърът на икономиката, е неприемливо за нас и няма никакъв смисъл, тъй като през март, дори да не искаме, минималната заплата трябва да се съгласува, а поради пандемията от ковид и енергийната криза смятаме, че 18 000 денара е приемливо решение за работниците, които получават минимална заплата, а те са над 110 000", подчертава Димовски в интервюто.

Паралелно с увеличаването на минималната заплата се иска и увеличение по скалата на всички останали заплати. Това, казва Димовски, е предвидено и в член 8 на закона за минималната заплата, където се посочва, че съгласно ръста на минималната заплата се съгласуват и останалите заплати. Допълнително в подкрепа на това искане са и колективните договори, в които са включени коефициентите за сложна работа и степен на образование.

"Не се спазват законите и колективните договори, а защо това е така, ще питате работодателите и правителството. В член 8 от закона за минималната заплата се казва, че съгласно ръста на минималната заплата се съгласуват и останалите заплати, а плюс това имаме и колективни договори по сектори и отрасли, в които са включени коефициентите за сложна работа и степен на образование на работника.

Работодателите трябва да кажат защо не изплащат тази част, като съгласно колективните договори са задължени да го правят, а и защо правителството не им наложи това чрез инспекциите, тъй като така се губи голяма част от данъците, които може да се плащат въз основа на заплатите. Така губят всички - и работниците, и държавата", подчертава Димовски.

Ако минималната заплата не бъде увеличена, синдиктът готви протести, които ще продължат до изпълнение на това тяхно искане.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg