EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

566 млн. куб.м. загуби на вода годишно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

566 млн. куб.м. загуби на вода годишно

mail11:00 | 21.11.2012прегледи 462 коментарикоментари 0


Произведената вода в България е 930 млн. куб. метра на година, но само 364 млн. се фактурират, а останалата част са загуби - 566 млн. куб. метра. Това каза на конференция в "Интер експо център" Атанас Паскалев - заместник-председател на Българската асоциация по водите /БАВ/, позовавайки се на информация от Националния статистически институт, цитиран от БТА. Вече десета година загубите на вода в страната са средно около 60%, като този процент на места е повече. 4-5 ВиК-дружества са намалили този процент. По думите на Атанас Паскалев това са абсолютно неприемливи загуби, които показват, че дейността е неефективна. Представителят на БАВ посочи, че броят на авариите в България превишава в пъти европейските стандарти, което още веднъж показва неефективност и разходи, които се калкулират в цената на водата. У нас се инвестира 15 пъти по-малко във водопроводните мрежи - скоростта на подмяна на водопроводната мрежа е 0,1%, а заложеното от международната асоциация по водите - 1,5%.

В момента инвестициите във водния сектор в общините са за над 1,7 млрд. лева. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова на откриването на петата Международна конференция „Намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи”. Не се очаква голямо повишение в цените на водата, благодарение на европейските фондове, които осигуряват част от необходимите инвестиции в сектора. Нуждите са огромни, към момента може би ще покрием инвестиции за около 2,4 млрд. лева за отвеждане и пречистване на водите, както и за смяна на водопроводите, отбеляза Караджова и добави, че за следващия програмен период има пълен политически консенсус по темата за инвестиции във ВиК-инфраструктурата. Предвижда се домакинствата, които са пестеливи и не разхищават вода, както и земеделските стопани, които въвеждат капково напояване или други способи за щадящо ползване на водата, да плащат по-малко за нея. За да се въведе този механизъм, е необходимо Министерството на регионалното развитие и благоустройството да разработи наредба за нормите за водопотребление.
След година се очаква да е готова наредбата, която ще позволи плащане на по-ниска цена на водата от пестеливите домакинства и земеделски стопани, заяви, от своя страна, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев. Идеята на министър Нона Караджова за въвеждане на двустепенна цена на водата предвижда потреблението до определено месечно ниво да се плаща на занижена цена, а над това ниво - на по-висока. Границата, която ще разграничава цените, трябва да бъде определена в наредба, разработена от МРРБ, съгласно водната стратегия на страната, която в момента се обсъжда в парламента. Щом се приеме стратегията за водния сектор, ще започнем изработването на наредбата, каза Симидчиев. Той отбеляза, че в някои региони на други европейски страни е въведена дори петстепенна цена на водата, в зависимост от месечното потребление, но изрази лично мнение, че за България е по-подходяща опростена система от две или най-много от три степени. Трябва да направим анализ и да предложим най-добрия вариант какъв да бъде стимулът и какво "наказанието", за да има ефект, защото неправилно приложена, такава система ще доведе до повече негативи, отколкото до плюсове, добави той. По думите на заместник-министъра се предвижда и опростяване на процедурата за наказание и изключване на нередовните платци на потребена вода.

 


Тагове: вода, загуби
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159