EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

500 обекта ще бъдат в режим за опазване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

500 обекта ще бъдат в режим за опазване

mail16:10 | 13.10.2023прегледи 557 коментарикоментари 0


За около 500 обекта ще бъдат подготвени режими за опазване, близо 40% от тях са нови предложения за включване в списъка на недвижимите културни ценности след първия етап на Териториалната програма на Националния институт за недвижимо културно наследство.

За тях е започнала процедурата за деклариране или обявяване – един от преките резултати от програмата, осъществена едновременно в Пловдив, Старинния Несебър, град Баня и селата Свежен и Скорците.

Увеличението е с 5 пъти в сравнение със средните 100 обекта, които институтът проучва годишно в различни краища на страната. 

Териториалната програмата поставя ценните обекти в контекста на развитието на градоустройствената жизнена среда и възстановява историческия разказ за населеното място и хората, които са оставили отпечатък върху него.

Паметниците на културата формират обществените представи, културна и историческа принадлежност и в това е най-голямото им значение, каза директорът на НИНКН арх. Петър Петров при представянето на данните.

Програмата заменя подхода от 1990-те години насам да се проучват отделни обекти из цялата страна на парче. Проучвания на цели територии с такива задачи и от такъв мащаб се правят за пръв път у нас.

Арх. Петров подчерта, че изучаването е дейността на НИНКН с най-голям приоритет, но и с най-голямо забавяне, което Териториалната програма наваксва. Списъкът на недвижимите културни ценности не е актуализиран повече от 30 години.

Към днешна дата в него има близо 40 000 обекта, но информацията за състоянието им не е актуална. За огромната част от тях липсват предписания за опазване, каквото е изискването на Закона за културното наследство. Те ще бъдат създадени в следващата фаза на програмата, за да определят ясни правила при съгласуването на проектите за намеси. 

Около 10% от архитектурните образци, проучени в петте населени места, са необратимо унищожени, други 35% са в аварийно състояние, заяви ръководителката на Дирекция „Изучаване, регистри и национален държавен архивен фонд“ арх. Алис Исмаилова.

С всяка разрушена стара красива сграда изчезва споменът за нея, за хората, които са живели там, и за историческите събития, с които е свързана. Загубата на памет, всъщност е загуба на национална идентичност.

Само 15% от паметниците на културата в 5-те изследвани исторически места са в добро състояние със запазена автентичност. 40% са в добро състояние, но с нарушен исторически облик.  

Тези дялове вероятно ще останат в подобно съотношение и при следващите етапи на програмата, която постепенно ще обхване цялата страна. А това означава, че недвижимото национално богатство е в голям риск. 

В същото време при обходите по програмата са открити стотици сгради от първата половина на 20-и век, които притежават ценни качества, но още не са проучени. Само в Пловдив те са 608. 

Експертите са събрали стотици архивни документи, карти, планове, фотографии и исторически свидетелства. Въз основа на новата информация и на теренните проучвания са направени актуални схеми и планове на териториите, изследвани са визуални връзки и пейзажи, степените на намеси върху обектите, запазената и загубената автентичност.

Данните са систематизирани в GIS базирана електронна платформа, така че да бъдат използвани от широк кръг експерти за анализи и планове за действие. 

Старинният Несебър стана първият български град, за който бе създаден дигитален двойник с пълен обем данни. Колко голяма е ползата от него се вижда в момента – 3D копието на църквата „Христо Пантократор“ (13-14 в. сл. Хр.) вече помага за възстановяване на фасадата ѝ. Събирането на дигитална база данни за всички паметници е дългосрочна цел на института, отбеляза арх. Петров.     

Над 50 външни експерти – архитекти, урбанисти, инженери, историци и пр., кандидатстваха за участие в първата част от Териториалната програма. 36 от тях бяха включени в екипите под ръководството на изследователите от НИНКН.

По този начин институтът компенсира недостига на щатни експерти, чийто брой е свит през годините до невъзможен минимум на фона на хилядите обекти, които се нуждаят от опазване и системен мониторинг.

Сред големите изводи от програмата, започнала в края на 2022 г., е, че липсват цялостни концепции и планове за развитие и опазване на културните ценности на територията на общините.

Липсват и информация, финансова и логистична подкрепа за собствениците и ползвателите на ценни обекти. Така се стига до сблъсък между заинтересованите страни, вместо до обединяване на усилията.

Смисълът на Териториалната програма е да помогнем на общинските власти и на местните граждани да разберат защо е ценно тяхното недвижимо културно наследство, защо и как да го опазват, коментира арх. Исмаилова.

С това институтът дава началото на по-широкия обществен разговор за значението на недвижимото културно наследство за развитието на обществото, управлението на градските процеси и използването на ценните обекти като ресурс с висока добавена стойност.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158