EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

500 млн.евро за Западните Балкани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

500 млн.евро за Западните Балкани

mail07:27 | 13.07.2017прегледи 9606 коментарикоментари 0


Лидерите на шест балкански държави и техни колеги от ЕС се споразумяха вчера на срещата си на върха в Триест за седем нови проекта за свързаност с инвестиции, възлизащи на общо над 500 милиона евро. Това се казва в заключителния документ, публикуван от домакина на срещата Италия, предаде ДПА.
Тази сума включва 194 милиона евро грантове от ЕС и кредити от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.
Според заключителното комюнике е обещан и още един грант на стойност 11,4 милиона евро за енергийни и транспортни проекти в региона, а балканските страни са призовани да ускорят усилията за създаване на обща икономическа и търговска зона.
На дневен ред са и повече младежки обменни програми с надеждата, че ще помогнат за заличаване на част от лошите спомени за войните, опустошили Балканите през последните 20 години.
Срещата на високо равнище за Западните Балкани (т. нар. Берлински процес) в Триест бе с участието на представители на шест балкански страни - Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Косово, Македония, Албания.
Участието на европейски лидери като германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон бе напомняне за страните от региона, че надеждата за членство в ЕС е още жива. Балканските страни обаче са разтревожени, че форумът в италианския град цели да ги укроти, а не да им окаже помощ за еврочленство, отбеляза ДПА.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg