EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

500 млн. евро от ЕБВР до края на годината

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

500 млн. евро от ЕБВР до края на годината

mail14:30 | 22.10.2010прегледи 866 коментарикоментари 0


Инвестициите на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ в България до края на годината ще надхвърлят 500 млн. евро. Това каза на пресконференция в пресклуба на БТА Стефка Славова, директор на банката за България.
Делегация на борда на директорите на ЕБВР е на посещение в България от вторник в рамките на поредица консултации в страни, в които банката работи. Целта на посещението е да се определят новите приоритети на ЕБВР, каза Славова.
Досега са подписани договори за 341 млн. евро инвестиции в страната - основно заеми във финансови институции и корпоративния сектор, посочи Славова. Тя добави, че до края на годината инвестициите ще надхвърлят 500 млн. евро, което е рекорд, досега те са били в рамките на 200-230 млн. евро годишно. Предвид кризата ние увеличихме нашите инвестиции тук, понякога това не са само кредити, а и гаранции за бизнеса, съвети за компаниите в професионалната работа, каза Херберт Юнк, ЕБВР.
ЕБВР ще отпусне общо 300 млн. евро на три гръцки банки у нас - ОББ, Пиреос Банк и Юробанк И Еф Джи, съобщи Стефка Славова. Това ще бъде най-голямата инвестиция на банката, като първият транш от финансирането ще бъде през тази, а другият през следващата година - съответно по 150 млн. евро. През миналата седмица са сключени договори с Пиреос Банк и Юробанк И Еф Джи, а до края на октомври предстои да се подпише договор за финансиране и с ОББ.
По време на престоя си у нас директорите на ЕБВР са имали срещи с министър-председателя Бойко Борисов, с президента Георги Първанов, с министрите на регионалното развитиe и благоустройството Росен Плевнелиев и на финансите Симеон Дянков.
В стратегията на банката за следващите години ще залегне финансиране на проекти в областта на енергетиката и енергийната ефективност, проекти на общините и на частния сектор - финансови институции, предприятия, посочи Хербаерт Юнк. Ще се опитаме да намерим стратегия, която да помогне на България да достигне до
по-развита икономика и да увеличи стандарта на живот, добави той. За 2011 г. смятаме, че ще има промяна, надяваме се, че търсенето в Европа ще бъде достатъчно голямо, за да може българската икономика да спечели от това, коментира финансистът.
Даниел Берг /ЕБВР/ посочи, че за България е особено важно да работи за намаляване на енергоемкостта в производстото и за саниране на жилищни сгради. От ЕБВР посочиха, че ще предоставят и занапред кредитни линии за енергийна ефективност. С министър Плевнелиев водихме разговор за намиране на материални стимули за семействата за изпълняване на проекти за енергийна ефективност, посочиха от банката.
Засега е задържано, но е и отказано финансирането на проект за асфалтиране на около 300 улици в Пловдив, каза Славова в отговор на въпрос. Тя посочи, че според експерти по-добре ще бъде първо да се направи анализ на движението в града и местата със задръствания и сред това да се пристъпи към преасфалтиране и ремонти на улици.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg