EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

500 000 лв. плаща Варна за 10 светофара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

500 000 лв. плаща Варна за 10 светофара

mail09:45 | 14.04.2010прегледи 1077 коментарикоментари 0


500 000 лв. ще плати общината за 10 нови светофарни уредби по улиците на Варна. Поставянето им е по искане на граждани. Това съобщи кметът Кирил Йорданов, цитиран от в. Позвънете. Светофари ще се появят на кръстовището на бул. “Владислав Варненчик” и ул. “Струга”, на улиците “Пеячевич” и “Под игото”, както и на “Христо Смирненски” в пресечната му точка с “Тролейна”. Устройства ще има и на кръстовището на “Ян Палах” и ул. “Роза”, до автобусната спирка, в кв. “Аспарухово” на ул. “Първи май” до училището за незрящи, както и на бул. “Христо Смирненски” пред Военноморска болница. Светофари ще бъдат поставени и на кръстовището на “Цар Освободител” с “Поп Димитър”, както и разклона на “Виница” и село Кичево. Две светещи съоръжения, които ще могат да се задействат от пешеходците при нужда за пресичане, ще бъдат сложени по бул. “Цар Освободител” пред АГ болница и до газстанцията в кв. “Възраждане”. 284 000 лв. пък ще бъдат вложени в тротоари, бордюри и разделителни съоръжения за платната, уточни кметът.
Започва реорганизация на движението по улиците около Двореца на културата и спорта, съобщи още Йорданов. В района ще бъде въведено еднопосочно преминаване на автомобили. Промяната ще засегне бул. “VIII Приморски полк” от Червения площад до НАП и “Княз Борис I”. Отворена за движение ще стане и ул. “Найден Геров”.
Иновативната технология за асфалтиране, за която наскоро кметът съобщи, ще бъде пробвана върху пътен участък в морската столица. За да се приложи иновацията, наречена „атлас”, пътната настилка се издълбава до 50 сантиметра. Изровената пръст се смесва с асфалт и химикали и с получената смес се полага пласт.
Кметът бил запознал дори премиера Бойко Борисов с новата технология. Когато пробната отсечка бъде направена, експерти от Агенция “Пътища” ще я изследват. Ако резултатите отговорят на очакванията, иновацията ще се ползва и от други градове, похвали се Йорданов. Все още не е ясно обаче дали класическото асфалтиране ще бъде изцяло заменено. За да се случи това, общината трябва да измисли начин как да прекрати договорите на фирмите, които в момента работят по улиците на Варна с традиционната технология.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg