EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

50% от третия лъч на метрото готови

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50% от третия лъч на метрото готови

mail11:05 | 29.01.2018прегледи 7173 коментарикоментари 0


90 000 вредни емисии по-малко се очаква да има в София след пускането на третия лъч на метрото през 2019 г. Преди да 20 години, на 28 януари 1998 г., са пуснати в експлоатация първите 6 км и 5 станции на метрото. Равносметката днес, че вече има 40 км подземна железница и 35 станции. Метрото е големият зелен проект на София. Това каза в сутрешния блок на БНТ инж. Стоян Братоев - изп. директор на "Метрополитен" ЕАД.

Той припомни, че сериозното строителство на метрото започва през 2005 г. Четири години по-късно, през 2009 г. е пуснат 8-километров участък до "Младост". След това за последните 10 години са изградени общо 31 км метро, което прави средно 3 км на година, докато първият участък е по 380 метра на година.

„Такива са били времената, такова е било финансирането, а и не е имало достатъчно опит. През последните години обаче строителството на метрото върви с едно прилично темпо и то преди всичко благодарение на нормалното финансиране от европейските фондове. Метрото е един от големите проекти, което се финансира от еврофондовете", подчерта инж. Братоев.

Той допълни, че в края на следващата година е планирано да бъде пуснат третия лъч на метрото - 12 км се строят в момента на два етапа. Първият етап започна 2017 г. от Театъра зад канала до "Красно село" и около 50% от строителството е извършено. „Догодина трябва да бъде възстановено изцяло движението по булевардите, където в момента част от тях са затворени заради строителството", уточни Стоян Братоев.

По думите му, метро трябва да се строи там, където има потребност.

„По-голям и по-екологичен проект от метрото няма. Не случайно го наричам големият зелен проект на София. В момента подготвяме и проeкти за следващи участъци. Имаме проeкт за продължение на трасето по бул. "Владимир Вазов", което е малко над 3 км, но все още няма финансиране за него. В момента подготвяме тръжна процедура за избор на изпълнител и чакаме офертите да се внесат", разказа инж. Братоев.

По неговите думи, за продължението на третата линия към кварталите "Гео Милев", "Слатина", зала "Арена Армеец" и "Цариградско шосе", се предвиждат нови 6 км метро с 6 метростанции. „Идеята е през следващата година да има проект за тези две продължения - за "Владимир Вазов" и кв. "Слатина" и да можем да ги предложим за финансиране по следващите оперативни програми", каза в заключение Стоян Братоев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg