EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

50% от семействата работят в хранителната индустрия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50% от семействата работят в хранителната индустрия

mail16:45 | 10.04.2023прегледи 763 коментарикоментари 0


Около 1,23 милиарда души са били заети в световните хранително-вкусови системи през 2019 г., а почти половината от населението на света, живее в домакинства, свързани с хранително-вкусовите системи, според ново изследване на Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО).

От тези 1,23 милиарда души, 857 милиона са работили в първичното селскостопанско производство, докато 375 милиона са работили в сегментите извън земеделските стопанства на хранително-вкусовите системи.

Новите цифри, първата систематична и документирана глобална оценка от този вид, произтичат от редица източници и включват широко разпространеното използване на непълно работно време или сезонна заетост в сектора. Цифрите се отнасят също така за хранително-вкусовите системи, а не за селскостопанските сектори, отразявайки нарастващото значение на дейностите извън земеделските стопанства за изхранването на световното население, което в момента е 8 милиарда и расте.

"Политиките и практическите програми на национално и глобално ниво трябва и се занимават с предизвикателствата, пред които са изправени хранително-вкусовите системи по интегриран начин. За да бъдат в крак, данните трябва да преминат отвъд базираните на силози понятия като заетостта във фермите и да включват целия процес от производството на храни през обработка и транспортиране до потребителя – всичко, което се отнася до храната ни", казва Бен Дейвис, директор на Отдел за приобщаваща трансформация в селските райони и равенство между половете във ФАО и водещ автор на доклада.

Според него, за да се гарантира, че хранително-вкусовата промишленост е устойчива, трябва да се вземат предвид храненето, здравето и изменението на климата.

Проучването, озаглавено "Оценяване на заетостта на глобално и национално ниво в хранително-вкусовите системи" беше публикувано като работен документ от Статистическия отдел на ФАО.  То възприема хармонизиран подход, използващ иконометрично моделиране, базирано на данни от Международната организация на труда и потвърдено с проучвания на домакинствата от базата данни на ФАО за информацията за поминъка в селските райони, както е обяснено в работния документ.

Основни констатации

Най-големият брой хора, заети в хранително-вкусовата промишленост, 793 милиона, е в Азия, следван от почти 290 милиона в Африка. По-голямата част от икономически активното население в страните с ниски доходи, особено в Африка, е имало поне една работа или дейност в хранително-вкусовата промишленост.

Включвайки съответните търговски и транспортни дейности, 62 процента от заетостта в Африка е в хранително-вкусовата промишленост, в сравнение с 40 процента в Азия и 23 процента в Америка.

Делът на заетостта в хранително-вкусовите системи от общата заетост, която не е пряко в селскостопанските сектори, варира от 8 процента в Европа до 14 процента в Африка.

В повечето от страните, за които има данни от базата на ФАО за информацията за поминъка в селските райони, младежите, дефинирани като хора на възраст от 15 до 35 години, съставляват около половината от всички работещи в хранително-вкусовата система и техният дял обикновено е по-висок в хранително-вкусовата промишленост и услугите.

От 3,83 милиарда души, които разчитат на хранително-вкусовата промишленост за препитанието си, 2,36 милиарда живеят в Азия и 940 милиона в Африка.

Първата година от пандемията от КОВИД-19 е довела до 6,8 процента намаление на броя на заетите в хранително-вкусовата промишленост. Въздействието на КОВИД-19 е най-голямо в Латинска Америка, където заетостта е спаднала с 18,8 процента.

На 13 април ФАО ще публикува първия си доклад за положението на жените в системите за производство на селскостопански храни, в който данните за заетостта са допълнително разбити по пол.

Контекст

Изчерпателна мярка за заетостта в хранително-вкусовата промишленост предлага ценна информация за вземащите решения и ФАО се надява да събере подкрепа за превръщането на най-новите изследвания в текуща поредица от статистически данни.

Агрохранителните системи обхващат първичното селскостопанско производство на хранителни и нехранителни продукти, производството на храни от неземеделски произход, веригата за доставка на храни от производителя до потребителя и крайния потребител на храна. В световен мащаб тези системи произвеждат около 11 милиарда тона храна всяка година и формират гръбнака на много икономики.

Надеждни данни от този вид са от съществено значение, за да се гарантира, че трансформацията на хранително-вкусовата система осигурява нови работни места, особено в страни с ниски доходи с голямо младо население, и то по справедлив начин.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047