EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

50 млн. евро на ново ядрено хранилище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50 млн. евро на ново ядрено хранилище

mail18:55 | 28.05.2009прегледи 789 коментарикоментари 0


radiation1Най-малко 50 млн. евро ще бъдат необходими за изграждането на ново национално хранилище за радиоактивни отпадъци, заяви директорът на Държавното предприятие Радиоактивни отпадъци Борислав Пеков при откриването на международната ядрена конференция Булатом край Варна, предаде Днес+. Форумът, който ще продължи до 29 май, е посветен на националната, регионалната и световната енергийна сигурност. Средствата за новото национално хранилище ще бъдат осигурени от Европейската банка за възстановяване и развитие, обясни Пеков. По думите му вече е определен консултантът за проекта - консорциум от испанска и британска фирма.
В момента се обсъждат три площадки за проекта, каза Пеков.
Според него най-подходяща е намиращата се в близост до АЕЦ Козлодуй. Пеков обясни, че ръководството на предприятието води интензивни разговори с кметовете на общините, на чиято територия ще бъде изградено то.
Ще бъдат необходими около 80 декара, а максималният капацитет на съоръжението ще е 160 хил. куб. метра.
На първия етап се предвижда обемът му да бъде около 50 хил. куб. метра, което ще бъде достатъчно за извеждането от експлоатация на Първи и на Втори блок на АЕЦ "Козлодуй".
В момента радиоактивните отпадъци се съхраняват в склад на територията на атомната централа, който разполага със 700 - 800 контейнера. Капацитетът му ще бъде изчерпан през 2015.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg