EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

50 вътрешни одитори – част от мрежата за контрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50 вътрешни одитори – част от мрежата за контрол

mail15:16 | 11.03.2011прегледи 1479 коментарикоментари 0


Днес бяха представени резултатите от първия реализиран проект от неправителствения сектор в подкрепа на контрола в публичния - проектът “Подобряване качеството на вътрешния одит в публичния сектор” се реализира от Института за вътрешни одитори в България (ИВОБ), с подкрепата на Фондация “Америка за България”. Проектът стартира през април 2010 г. Основните дейности при реализацията му включваха провеждане на два обучителни курса по Международните професионални практики по вътрешен одит IPPF, обучителната програма на The IIA, превод на Наръчника за външна оценка на качеството на The IIA, обучителен курс и изпити за оценители на качеството на вътрешния одит по методологията на The IIA, курс за обучение на обучители по външна оценка на качеството, изработване на информационна дипляна на ИВОБ.
Преки бенефициенти по проекта са Институтът на вътрешните одитори в България (ИВОБ) и в частност 50 вътрешни одитори от публичния и частния сектор. Обучени са 37 (74 %) вътрешни одитори от публичния сектор (7 повече от предвиденото, като поради големия брой желаещи да участват част от местата, предвидени за частния сектор се предоставиха на желаещи от публичния) и 13 от частния (26 %). От всички 50 участника 66 % са жени (33) и 34 % (17) мъже. Всички участници са български граждани. Във възрастово отношение около 50 % от участниците са на възраст между 30 и 40 години, а останалата част – между 40 и 50 години. Основна причина за старта му бе необходимостта повече специалисти да се квалифицират за външни оценители на качеството на вътрешния одит и да се хармонизира методологията на Министерство на финансите в тази област с методологията на The IIA (Международен институт на вътрешните одитори).

Институт на вътрешните одитори в България
Той е създаден през 2003 г. като част от мрежата на Международния институт на вътрешните одитори (The Institute of Internal Auditors Inc.). Това е най-голямата световна верига от неправителствени организации, като централата е основана в САЩ още през далечната 1941 година. Днес глобалният Институт чрез своите филиали обединява над 170 хиляди специалисти от над 240 филиала в целия свят.

Фондация „Америка за България“
Тя е основана през 2008 година, наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие.

 

 


Тагове: одитори, проект
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg