EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

5 тона пластмаса в "Книги за смет"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5 тона пластмаса в "Книги за смет"

mail13:07 | 06.07.2020прегледи 885 коментарикоментари 0


Кампанията „Книги за смет" събра близо 5 тона пластмаса за броени часове на територията на 3 български града – Велико Търново, Бургас и Варна.

Много преди обявения начален час, нетърпеливи участници се наредиха на дълги опашки пред събирателните пунктове, за да се включат в една от най-мащабните инициативи у нас в подкрепа на рециклирането, която същевременно поощрява четенето. При спазване на всички епидемиологични мерки на 27 юни жители на Велико Търново предадоха близо 1 тон пластмасови отпадъци за рециклиране пред хипермаркета на Kaufland в града. Бургазлии се включиха на две локации – пред един от хипермаркетите на веригата в града и пред Пантеона, и предадоха близо 2.5 тона. На 28 юни жители на Варна донесоха 1.5 тона пластмаса за рециклиране пред най-новия хипермаркет на компанията в града.

Срещу всеки килограм пластмаса участниците в „Книги за смет“ получиха книга, като тази година те можеха да избират между заглавия, по които са създадени актуални филми - „Война на световете“, „Министерство на времето“, „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“, „Доктор Дулитъл“, „Колекционерът на изгубени неща“ и „Ловът“. Веригата хипермаркети осигури средствата за отпечатване на книгите.

Организатори на  „Книги за смет“ са фондация „Credo Bonum“ и издателство „Smart Books“. Рециклирането на приетите пластмасови отпадъци се извършва от Екопак България. След като традиционното пролетно издание на „Книги за смет“ беше отложено заради извънредното положение в страната, за първи път кампанията се състоя през лятото и за втори път на територията на хипермаркети на Kaufland.

Организаторите предвиждат и есенно издание на кампанията, като засега планираните локации са в градовете София и Пловдив.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg