EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

5 млрд.евро за спасението на Areva

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5 млрд.евро за спасението на Areva

mail13:20 | 02.02.2016прегледи 877 коментарикоментари 0


Areva, някогашната перла на френската ядрена енергетика, днес блести само с името си. Групата, основана преди 15 г. след сливането на Cogema и Framatome, изпитва сериозни финансови затруднения. Спасяването на компанията може да стане чрез увеличаване на капитала с 5 млрд. евро и продажбата на ядрения бизнес на EDF. Увеличаването на капитала е нужно, за да влязат сметките на компанията в релси и да започне преструктурирането й. Френската държава, която е основен акционер с 87% дял, ще участва, но ще има и други инвеститори. За момента обаче не са известни повече детайли за тях. През ноември миналата година имаше разговори с китайската национална ядрена компания, но и за това не се знае много. Френската група приключи 2014 г. с близо 5 млрд. загуба.

EDF е отправил оферта към Areva в размер на два и половина милиарда евро. Сумата може да нарастне с 350 млн. евро, ако след две години резултатите от ядрения бизнес са по-добри от очакваното. Предложението е обвързано и със строителството на трети блок на АЕЦ “Олкилуото” във Финландия. Групата Areva сключи договор за строителството на блока „Олкилуото-3″ през декември 2003 г. Това беше първият договор за построяване на енергоблок с реактор от ново поколение EPR. Този проект обаче се забави – при първоначален пусков срок 2009, днес се говори за 2018 г. Закъснението и преразходите са калкулирани и Areva трябва да осигури 4,6 млрд евро, при първоначална продажна цена на EPR реактора от 3 млрд. евро. EDF отказва да поеме финансовите и юридически рискове, свързани с проекта във Финландия.

Грешките в управлението на френската група се натрупаха, най-вече с покупката на канадската компания Uramin през 2007 г. След това катастрофата във Фукушима през 2011 г. в разгара на финансовата криза допълнително усложниха нещата за целия сектор, но французите не успяха да изплуват над водата.

Компанията трябваше да участва в изработване на оборудването за реакторите, предвидени за АЕЦ "Белене".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg