EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

5 млрд. лв. са изпраните пари за година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5 млрд. лв. са изпраните пари за година

mail13:54 | 16.02.2010прегледи 1233 коментарикоментари 0


Ралица Русинова

Годишните приходи от нелегални пазари и престъпни дейности в България са най-малко между 4 и 5 млрд лв,  сочат най-новите данни на Центъра за изследване на демокрацията.
Финансовият ресурс се генерира най-вече от трафик и разпространение на наркотици, нелегален внос на цигари и други акцизни стоки, проституция, корупция (свързана с обществени поръчки), данъчни и ДДС измами. В общата сума на „мръсните пари” в икономиката на страната ни не са включени други противозаконни дейности като финансови измами, трафик на културни ценности, както и парите, генерирани от огромния сегмент на сивата икономика (оценена на близо 30% от БВП през 2009 г.).
Проблемът с прането на пари е световен проблем, но при нас той е заплаха за националната сигурност, коментираха от вътрешното министерство. „За съжаление, голяма част от нелегалните бизнеси, вече са легализирани.  Днес е много по-трудно да се противопоставим на организираната престъпност, поради срастването на структурите на ДС и организираната престъпност”, каза Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи.
За разлика от развитите демокрации, където прането на пари се извършва посредством сложни финансови операции или инвестиции в легалната икономика (напр. покупка на движимо и недвижимо имущество), в България се наблюдава специфична форма на пране на пари – политическа инвестиция.
Криминалните и олигархичните структури в страната изпират своите приходи от престъпна дейност, инвестирайки в купуването на изборни гласове или спонсорство на политически партии, се посочва в изследването на Центъра за изследване на демокрацията. Според Тихомир Безлов „хубавото” на българското пране на пари е, че доста от престъпленията са „прости”, дори примитивни. Тези случаи могат да се обработват от редови служители.
Наказателното преследване на прането на пари в България остава символично, твърдят експерти от центъра. Например, през 2002 г. е внесен едва един прокурорски акт за пране на пари в съда. За 2009 г. цифрата вече достига 24. Тези промени са в отговор и на засиленото международно внимание към проблема. „Освен привилегии, България има и задължения към ЕС”, заяви посланика на Кралство Холандия Карел ван Кестерен. „Важно е да се преследват престъпленията, за да бъдат заловени и престъпниците. С удоволствие можем да твърдим, че правителството е твърдо решено да се бори срещу престъпността и прането на пари”, допълни още негово превъзходителство.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg