EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

5 компании подписаха с американци за 7-ми реактор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5 компании подписаха с американци за 7-ми реактор

mail16:13 | 19.10.2023прегледи 559 коментарикоментари 0


Американската компания „Уестингхаус“ (Westinghouse) подписа меморандуми за разбирателство с пет български компании, които ще участват в реализацията на проекта за реактор от технологията АP1000 на компанията на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и други проекти в целия регион. 

Петте български компании, с всяка от които беше подписано споразумение, са: „Оскар - ЕЛ“ (OSKAR EL), „Главболгарстрой“ (ГБС, GBS), „Енпро Консулт“ (ENPRO Consult), „ЕнергоСервиз“ (EnergoService) и „ИКюИ“ (EQE).

Българската компанията „Оскар-ЕЛ“ (OSKAR EL) се занимава с инженерингова дейност в електроуправление и автоматизация на процеси. Фирмата извършва проектиране и изграждане на системи за електроуправление на машини и съоръжения на комплексни проекти в енергетиката.

„Главболгарстрой“ (GBS) са специализирани в изграждането на енергийна, транспортна и водна инфраструктура, както и в проекти за жилищно, търговско и промишлено строителство. Това е една от най-големите строителни групи в България и Югоизточна Европа. Услугите на компанията обхващат целия жизнен цикъл на строителните проекти – от създаването на концепция, планиране, оценяване и проектиране до строителство, управление, експлоатация и поддръжка.

„Енпро Консулт“ (ENPRO Consult) е една от водещите български инженерингови фирми с богат опит в областта на индустриалните технологии. Българската компания предоставя разнообразни услуги – консултации, проектиране и инженеринг, доставки и поддръжка на експлоатацията в различни клонове на енергийния сектор, включително и за ядрени централи.

„ЕнергоСервиз“ (EnergoService) доставя инженерингови услуги и продукти, които отговарят на изискванията на клиента и на най-високите стандарти за безопасност на ядрени и конвенционални централи. Компанията е сред лидерите в Южна и Източна Европа в областта на ядрената автоматика.

„ИКюИ“ (EQE) България е създадена през 1992 г. в София като смесено дружество с „ИКюИ интернешънъл“ (EQE International), САЩ, предоставящо специализирани услуги за анализ на безопасността и сеизмично укрепване на рискови и високотехнологични обекти и съоръжения като ядрени и конвенционални електроцентрали, металургичната и химическата индустрии.

Базираният в София център за върхови постижения на Westinghouse, пряко отговарящ за внедряването на цифрови системи за контрол и управление (I&C ) в региона на Европа, Близкия изток и Африка (ЕMEA), заедно с напълно изградената и интегрирана в Westinghouse екосистема от български доставчици, вече над 10 години предоставя високотехнологични, качествени инженерни услуги и решения за АЕЦ „Козлодуй“ и много други атомни електроцентрали.

AP1000® е единственият ядрен реактор от поколение III+, внедрен в крайна търговска експлоатация, който използва напълно пасивни системи за безопасност, който е с модулен дизайн на конструкцията и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe, твърдят българските власти.

Полша наскоро избра технологията AP1000® за реализирането на първия етап от тяхната ядрена програма. В САЩ, на площадката на АЕЦ „Vogtle“ в Джорджия, първият енергоблок с технологията AP1000® е вече въведен в крайна, търговска експлоатация, а на втория блок с тази технология наскоро завърши първоначалното зареждане с ядрено гориво, като търговската му експлоатация се очаква по-късно тази година или в началото на 2024 г.

Четири реактора с технологията AP1000® днес поставят рекорди по експлоатационна ефективност в Китай, в момента там се изграждат още шест реактора със същата технология, а наскоро беше одобрен проект за изграждането на още два енергоблока с тази технология. Технологията и нейното изграждане е обект на интерес  и на много други площадки в държави от Централна и Източна Европа, а също в Обединеното кралство и Съединените американски щати.

Според педставителя на „Уестингхаус“ за България Иван Пиронков 2032 година е реалистичен срок да заработи реактор на „Уестингхаус“ на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Той обясни тогава, че България може да бъде първата държава в Европа, която да пусне в експлоатация такъв реактор - АP1000.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg